Europa: între fondul de salvare de 800 de miliarde de euro şi retragerea SUA din NATO

105

Cele 17 state membre ale zonei euro au decis vineri la Copenhaga construirea fondului de salvare împotriva crizei în valoare de 800 miliarde euro, a anunţat ministrul austriac de finanţe Maria Fekter, transmite Associated Press.

Cele 17 state-membre ale zonei euro au decis vineri la Copenhaga construirea fondului de salvare împotriva crizei în valoare de 800 miliarde euro, a anunţat ministrul austriac de finanţe Maria Fekter, transmite Associated Press.

Suma cuprinde cele 500 de miliarde cu care Mecanismul European de Stabilitate trebuie să fie dotat în termen de 2 ani sau mai mult, cele 200 de miliarde deja acordate sau promise de Fondul European de Stabilitate Financiară (FESF) Greciei, Irlandei şi Portugaliei, cele 50 de miliarde plătite suplimentar Greciei şi alte 50 de miliarde care provin dintr-un fond de urgenţă epuizat deja de Uniunea Europeană.

Decizia vine pe fondul frecventelor critici cu privire la reabilitarea Uniunii Europene şi a salvării Zonei Euro. Săptămâna trecută, economistul american Nouriel Roubini a declarat pentru CNBC că euro trebuie să coboare la nivelul dolarului, pentru a ajuta periferia uniunii monetare.

În plus, el s-a arătat sceptic cu privire la eforturile depuse în prezent. „Pieţele financiare sunt „schizofrenice" în prezent, întrucât nu se pot hotărî dacă să pedepsească sau să recompenseze ţări ca Spania şi Italia pentru planurile de austeritate adoptate. Există un cerc vicios în privinţa deficitului. Adoptarea de măsuri de austeritate agravează recesiunea. Fără creştere, reacţia socio-politică va deveni copleşitoare pentru unele guverne", a adăugat Roubini.

Un scenariu şi mai sumbru a prezentat ministrul de externe polonez, Radek Sikorski. EU Observer relatează poziţia ministrului într-un discurs susţinut joi la Varşovia în faţa parlamentarilor polonezi, într-o perioadă în care unii lideri UE afirmă că cea mai dificilă etapă a crizei financiare s-a încheiat. 

„Obosite de zgârcenia cu privire la bugetele apărării şi de ineficienţa generală a Europei, Statele Unite părăsesc NATO. Acest gol este umplut de Rusia în estul (Europei) şi de China în Asia", a declarat Sikorski.