Grecia „nu era pregătită pentru Euro”

10

Grecia nu ar fi trebuit să se alăture Uniunii Monetare, a declarat un fost şef al Băncii Centrale Germane, care a jucat un rol central în alcătuirea politicilor zonei euro la momentul respectiv.

Ernst Welteke, preşedinte al Bundesbank în perioada 1999-2004, a declarat, însă, pentru BBC că niciuna dintre problemele zonei euro nu ar fi rezolvată dacă Grecia s-ar retrage.

În schimb, ceea ce recomandă fostul preşedinte al Băncii Centrale Germane este transferul mai mare de valori dinspre părţile bogate ale zonei euro înspre părţile ei mai sărace. Totuşi, a punctat Welteke, „euro nu este într-un pericol atât de mare cum se spune adesea”. Moneda „a fost stabilă timp de 10 ani, înăuntrul şi în afara Uniunii Monetare Europene”, a mai adăugat Welteke.

Privind în urmă, preşedintele Bundesbank, retras din funcţie prin demisie după un scandal privind o factură prea mare la un hotel, declară că „Grecia nu ar fi trebuit să se alăture Uniunii Monetare” şi că actuala criză a zonei euro a fost provocată de criza datoriilor din sudul Europei, care, la rândul ei, a fost provocată de criza financiară.

Welteke a evidenţiat şi probleme mai profunde, precum dezechilibrele comerciale, punctând că „austeritatea de una singură nu este soluţia…, fără o mai mare creştere, problemele nu pot fi rezolvate”.