Mecanismul de stabilitate financiară a fost aprobat

20

Liderii europeni au ajuns săptămâna trecută la un acord cu privire la Mecanismul european de stabilitate financiară. El va intra în vigoare începând cu 2013.

Liderii europeni speră ca prin acest plan să fie eliminate speculaţiile cu privire la viitorul monedei unice. După criza din Grecia, mesajul de la Bruxelles a fost că euro nu va fi atras într-o nouă spirală a crizei, că euro a fost salvat. Au urmat însă și criza din Irlanda și temeri cu privire la Spania sau Portugalia. Ca atare planul a fost reevaluat.

Noul mecanism va înlocui modelul actual de ajutor financiar și va avea un fond disponibil de 700 de miliarde de euro. Fondurile de garantare sunt de 620 de miliarde și 80 de miliarde capital. Aportul Germaniei va fi de 168,3 de miliarde în garanţii și 21,7 de miliarde în cash. Discuţiile liderilor europeni s-au axat și pe includerea unor măsuri și reguli mai stricte pentru asigurarea stabilităţii monedei euro, dar și pe o coordonare fiscală consolidată între ţările UE.

Conform planului, liderii europeni au căzut de acord să urmărească ţinte comune în fiecare an pentru a implementa reforme structurale la nivel naţional. În plus, alături de ţările din zona euro și alte ţări, precum Polonia, Bulgaria, Danemarca și România și-au exprimat dorinţa de a fi semnatare ale pactului. Planul actual se va extinde și în 2012, cu un fond care va crește de la 250 de miliarde de euro la 440 de miliarde de euro. Fondurile vor fi disponibile ţărilor din zona euro aflate în dificultate.