Un trilion de dolari pentru susţinerea monedei euro

20

    UE va apăra euro „cu orice preţ", afirmă Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri monetare, citat de Reuters. Ca o confirmare, un trilion de dolari este suma record asupra căreia au căzut de acord duminica acesta băncile centrale europene pentru cumpărarea de titluri de stat (bonduri) emise de guvernele ţărilor din zona euro.

    Planul a generat o undă de „șoc și mirare" pe pieţele financiare, fiind cel mai mare demers de acest fel de la precedentul gest al G20 de intervenţie pe piaţă după falimentul băncii Lehman Brothers din 2008.

    Președintele comisiei europene, Jose Manuel Barroso, a spus reporterilor, după o ședinţă de 11 ore a miniștrilor de finanţe, că „zona euro cu siguranţă își recâștigă încrederea". Klaus Wiener, directorul de cercetare al Generali Investments, a confirmat că „UE a făcut un pas decisiv în a combate atacul speculativ împotriva euro, și acesta ar trebui să fie suficient pentru a aduce calmul în piaţă." Speculaţiile incriminate au fost etichetate de ministrul suedez de finanţe, Anders Borg, drept „comportament de haite de lupi".

     De partea cealaltă a oceanului, profesorul Peter Morici de la Universitatea din Maryland observă însă că „prin stabilirea unui fond de 750 de miliarde de euro pentru finanţarea Greciei și a altor guverne aflate în dificultate, Germania și alte ţări europene puternice visează cu ochii deschiși – o singură monedă europeană și o unitate europeană extinsă – ceva ce s-ar putea să nu se întâmple în realitate."

    Pachetul de un trilion de dolari constă în 440 de miliarde de euro în garanţii din partea statelor din zona euro. Un plus de 60 de miliarde ar veni dintr-un fond european de stabilizare care ar putea fi pus la dispoziţia statelor din zona euro aflate în nevoie, însă numai sub condiţii de strictă austeritate. Miniștrii de finanţe au afirmat că FMI va contribui cu până la 250 de miliarde de euro, suma totală devenind astfel 750 de miliarde de euro, sau aproximativ 1 trilion de dolari americani.

    Măsurile de urgenţă pentru calmarea pieţelor sunt cu mult mai mari decât orice altă iniţiativă a celor 27 de ţări membre ale UE sau de cele 16 state din zona monedei euro. Comisarul european pentru afaceri monetare Olli Rehn a afirmat în cadrul unei conferinţe de presă că pachetul de măsuri „dovedește că vom apăra euro cu orice preţ".