Parlamentarii europeni au votat Directiva anti-fumat

157

Ieri, Parlamentul European a luat în discuţie o lege care are ca obiectiv să îi facă pe europeni, în special pe tineri, să renunţe la fumat. Proiectul de lege a primit vot pozitiv, urmând să treacă și de Consiliul Uniunii Europene.

Ieri, Parlamentul European a luat în discuţie o lege care are ca obiectiv să îi facă pe europeni, în special pe tineri, să renunţe la fumat. Proiectul de lege a primit vot pozitiv, urmând să treacă și de Consiliul Uniunii Europene.

Asta înseamnă că ţigările slim, cele cu aromă de mentă, fructe, ciocolată și altele vor fi interzise și scoase de pe piaţă. Vor fi interzise și ţigările ce au în compoziţie aditivi precum cafeină, taurină, sau vitamine, ce dau impresia că aduc beneficii sănătăţii. Interdicţiile nu se aplică și asupra trabucurilor, ţigărilor de foi sau tutunului pentru pipă.

Un alt punct al proiectului este acoperirea a 65% din suprafaţa pachetului de ţigări cu avertismente privind riscurile pentru sănătate, care vor fi trecute și pe faţa și pe spatele pachetului. Conform Mediafax, ţigările electronice vor putea fi comercializate.

Al treilea punct major reglementează vânzarea ţigărilor electronice. Acestea vor putea fi comercializate în orice fel de magazine, nu doar în farmacii, aşa cum se stipula iniţial, dar doar dacă invocă proprietăţi curative sau preventive, sau dacă conţin mai puţin de 30 de mg/ml de nicotină şi au avertismente privind riscurile asupra sănătăţii.

Conform eurodeputatului responsabil de proiectul de lege, Linda McAvan, măsurile sunt necesare, deoarece „datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că majoritatea fumătorilor din statele membre sunt tineri. Trebuie să stopăm acest fenomen”.

România nu a privit cu ochi buni acest proiect, din moment ce interzicerea ţigărilor slim și a celor mentolate ar tăia din buget un miliard şi jumătate de lei, numai din accize. Se așteaptă ca mai multe ţări europene să aibă aceeași atitudine, și negocierile la Consiliul UE să dureze destul de mult. Asta se întâmplă din cauza faptului că directivele europene stabilesc obiectivele care trebuie atinse de statele membre, dar acestea își adaptează singure legislaţia europeană la cea naţională. Asta înseamnă că România are o marjă de manevră pentru a adapta această lege.

Statele membre au la dispoziţie 18 luni pentru a adapta legislaţia la cea naţională, iar abia după acest moment, producătorii au 3 ani pentru a renunţa la ţigările aromate, și 5 ani pentru cele cu mentă.