Carson îl susţine pe Donald Trump la prezidenţiale

180

A fost înfrânt Ben Carson? Unii s-au grăbit să îi declare „decesul” politic. Însă anunţul prin care își oferă sprijinul pentru Trump indică faptul că fostul neurochirurg încă nu a jucat toate cărţile. Chiar și ieșit din cursă, Carson s-ar putea să aibă încă un cuvânt puternic de spus în evoluţia campaniei electorale.

În ciuda faptului că Ben Carson a fost subiectul multor glume expuse în media americană, legate fie de lipsa lui de experienţă politică, fie de apartenenţa sa religioasă, neurochirurgul a avut și continuă să aibă totuși sprijinul multor republicani. Ar putea această situaţie să îl favorizeze pe Donald Trump? se întreabă jurnaliștii de la The Guardian.

„Am îngropat securea războiului, a fost o chestiune politică. Am trecut peste asta”, a spus Carson, criticat în repetate rânduri de Donald Trump înainte să se retragă, informează New York Times. Ar fi o nouă demonstraţie că în politică orice este posibil. Dincolo de aceste surprize inerente mediului politic, întrebarea legitimă este legată de aportul pe care Carson îl poate avea în cursa electorală.

Aportul lui Carson

Chiar înainte de a renunţa la cursă, eșantioanele îl creditau pe Carson cu 9%, cu puţin înaintea lui John Kasich și cu mai puţin de 10 puncte procentuale în spatele lui Marco Rubio. În aceste condiţii, susţinerea pe care Carson a exprimat-o pentru Trump ar putea conta mai mult decât a celorlalţi politicieni favorabili multimiliardarului american.

Un argument solid în aceeași direcţie derivă și din datele furnizate de FiveThirtyEight, o platformă care atribuie scoruri în funcţie de poziţia și de influenţa politică a celui care își anunţă sprijinul pentru un candidat. În funcţie de paradigma în baza căreia operează platforma respectivă, o susţinere din partea unui reprezentant este cuantificată cu 1 punct, a unui senator, cu 5 puncte și a unui guvernator, cu 10 puncte.

Până în prezent, cifrele nu prea îl avantajează pe Trump. Cei șapte politicieni care și-au anunţat susţinerea pentru Trump i-au adus scorul total de 29, adică cel mai mic. Marco Rubio are în prezent 168 de puncte, în timp ce Cruz are 50 de puncte. Având în vedere această situaţie, susţinerea lui Ben Carson s-ar putea să reprezinte asul din mânecă pentru Trump. Nu trebuie ignorat faptul că sondajele de opinie indicau o favorabilitate (adică intenţie de vot) pentru Carson însumată la 9 puncte procentuale (aceasta înseamnă, în medie, că 36% dintre republicani exprimă o atitudine pozitivă faţă de Carson). Din martie până în decembrie anul trecut, Carson a avut în mod constant o favorabilitate pozitivă în sondaje, deloc surprinzător având în vedere că mult timp l-a secondat pe Trump în cursa electorală.

Jocurile de culise

Chiar dacă nu deţine nicio funcţie politică, sprijinul lui Carson poate reprezenta un atu pentru Trump. Luna trecută, Public Policy Polling l-a descris pe Carson drept „cea mai populară figură republicană”, în baza favorabilităţii nete a candidaţilor care au intrat în cursă. „Poate că Trump (a cărui favorabilitate a ajuns la 64% între republicani) ar putea chiar să înveţe un lucru sau două de la Ben Carson”, comentează jurnaliștii britanici. Aceasta ar fi poate una dintre cele mai mari provocări pentru Trump. Ar putea Carson, un om cu puternice convingeri religioase, să aibă o influenţă pozitivă asupra lui Trump?

La fel de bine însă pot fi ridicate întrebări și în legătură cu gradul de susţinere sau chiar de simpatie a neurochirurgului faţă de fostul rival. În timp ce media occidentală critică tot mai intens populismul destul de agresiv al miliardarului, ne putem întreba în ce măsură neurochirurgul rezonează cu mesajele lui Trump. O susţinere presupune implicit și agrearea discursului politic. Carson ar trebui totuși să clarifice în ce măsură mesajele destul de corozive ale lui Trump sunt compatibile cu orientarea și valorile sale religioase. Neurochirurgul este conștient că aceste obiecţii există, de aceea a dorit să precizeze că, înainte de a-și anunţa sprijinul pentru Trump, avea nevoie să știe dacă acesta din urmă „ar putea asculta alţi oameni, ar putea să își modifice opiniile și că nu crede cu adevărat în multe dintre lucrurile bizare pe care le-a spus”. Jurnaliștii nu au putut afla detalii suplimentare, deși l-au intervievat pe Carson pe marginea aspectelor pe care le-ar dezaproba la Trump.  Totuși, cu ocazia conferinţei de presă prin care și-a anunţat susţinerea, Carson nu a ezitat să mărturisească faptul că a descoperit „mai multă aliniere filosofică și spirituală” cu fostul său rival decât ar fi crezut anterior că e posibil. Rămâne ca și simpatizanţii lui să fie convinși de aceasta. Astfel, se va vedea în ce măsură votanţii lui Carson se vor muta în tabăra miliardarului.