Lideri religioşi şi politici împotriva arderii Coranului

14

    Vaticanul a calificat intenţiile pastorului din Florida de a arde în public copii ale Coranului, cu ocazia comemorării evenimentelor de la 11 septembrie 2001, ca fiind „ruşinoase şi grave", notează Associated Press.

    Consiliul Pontifical pentru Dialog Interreligios a declarat că regretă atentatele teroriste de la World Trade Center, dar că asemenea acte violente nu pot fi combătute „prin gesturi ruşinoase şi grave împotriva unei cărţi considerate sacră de către o comunitate religioasă".

    „Fiecare lider religios şi fiecare credincios este chemat, de asemenea, să reînnoiască condamnarea fermă a tuturor formelor de violenţă şi, în mod special, a acelora comise în numele religiei", au mai declarat oficialii de la Vatican.

    Secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton a condamnat la rândul său intenţia de ardere a Coranului. Comentariul a fost făcut cu prilejul participării la o festivitate a comunităţii musulmane, anunţă CNN. „Sunt încurajată de condamnarea răspicată, clară, a acestui gest condamnabil şi lipsit de respect, condamnare care a venit din partea liderilor religioşi americani… precum şi din partea liderilor seculari şi a liderilor de opinie din SUA", a declarat Hillary Clinton.

    Dr. Geoff Tunnicliffe, secretarul general al Alianţei Evanghelice Internaţionale, l-a contactat pe Terry Jones, pastorul bisericii care vrea să ardă Coranul, încercând să-l convingă să renunţe la acest plan care a stârnit reacţii vehemente pe plan internaţional. „L-am rugat în numele bisericii globale să abandoneze această idee", a declarat Tunnicliffe. Asociaţia Naţională a Evanghelicilor din Statele Unite a contactat, de asemenea, biserica lui Jones, încercând să-i convingă pe membrii acesteia să renunţe la punerea în aplicare a planului, întrucât un astfel de gest „ar spori tensiunile dintre creştini şi musulmani în întreaga lume", notează The Christian Post.

    Intenţia de ardere a Coranului a fost catalogată „anticreştină" şi de Carl Moeller, preşedintele organizaţiei Open Doors USA, care se ocupă cu problemele creştinilor persecutaţi în lume. „Planul de ardere a Coranului va fi un dezastru pe două fronturi: pe de o parte încalcă porunca lui Iisus de a ne iubi aproapele, iar pe de altă parte îi va pune, cel mai probabil, pe creştinii din întreaga lume într-o lumină negativă şi în situaţia de a fi persecutaţi", a spus Moeller.

    În ciuda condamnărilor, avertismentelor şi apelurilor venite din partea oficialilor americani, a armatei şi a liderilor religioşi de diferite confesiuni, membrii bisericii se arată hotărâţi să îşi ducă planul până la capăt. „În acest moment, nu avem nicio intenţie de a renunţa", a declarat pastorul Terry Jones. El a mai precizat că s-a rugat pentru călăuzire divină asupra faptului de a-şi duce intenţia la bun sfârşit, notează AFP.

    Jones a fost comparat de publicaţia Time cu Osama Bin Laden, strategia sa mediatică de a atrage atenţia şi de a câştiga popularitate fiind asemănătoare cu aceea a celebrului terorist. Popularitate nu a câştigat doar Terry Jones, iniţiativa sa fiind exploatată şi de un tânăr cleric musulman din Afganistan, Maulawi Habibullah Hassam, dornic să obţină un loc în Parlamentul de la Kabul. Acesta s-a folosit de conflictul creat de Jones pentru a poza într-o postură ostilă faţă de „necredincioşi" şi faţă de „americani" în mod special, sperând că aceasta îi va atrage simpatia alegătorilor afgani, notează Time.

    „Sperăm că lumea va ţine cont de faptul că aceasta este acţiunea unui grup foarte mic, nereprezentativ, şi că nu reprezintă opinia Statelor Unite sau a americanilor per ansamblu", a spus Philip Crowley, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

    „Astfel de acţiuni nu pot fi scuzate de nicio religie", a declarat Secretarul General al ONU, Ban Ki-Moon, în timp ce cancelarul german, Angela Merkel, a spus că o astfel de acţiune este „scârboasă" şi „pur şi simplu greşită".