Wikileaks expune e-mailurile partidului AKP. Turcia blochează accesul la site

96

În continuare, se derulează în viteză urmările puciului eșuat din Turcia. În urma abuzului de putere pe care președintele îl exercită în momentul de faţă pentru a deţine și demite liste cu mii de oameni nefavorabili partidului de la guvernare, Wikileaks protestează făcând publice aproape 300.000 de mailuri ale partidului lui Erdogan. În răspuns, autorităţile turce au blocat rapid accesul la site.

În momentul de faţă, conform BBC,  peste 15.000 de profesori și alţi angajaţi din educaţie și-au pierdut locurile de muncă, alţi 1.577 de decani universitari au fost obligaţi să își dea demisia, aproape 9.000 de angajaţi ai ministerului de Interne au fost daţi afară, alături de alţi 1.500 din ministerul de Finanţe și 257 de angajaţi din biroul premierului. Un număr de 24 de posturi radio și TV și-au pierdut subit licenţele, fiind acuzate că au legături de imamul Fethullah Gulen, care, în varianta autorităţilor turce, conduce o structură paralelă de putere în Turcia și ar fi autorul puciului. Consiliul Învăţământului Superior (YOK) a blocat misiunile profesorilor universitari care trebuiau să se deplaseze în străinătate, iar cei care sunt deja plecaţi urmează să fie rechemaţi în ţară. Rectorii universităţilor au fost puși până pe 5 august „să examineze de urgenţă situaţia tuturor membrilor personalului academic și administrativ” care ar avea legături cu Gulen, și să prezinte un raport scris. Aceste vești vin după ce deja fuseseră arestaţi 6.000 membri ai armatei, 3.000 de judecători fuseseră suspendaţi din funcţii, iar 9.000 de poliţiști, daţi afară.

Liderii occidentali consideră că cei aproape 50.000 de oameni care au suferit în urma tentativei de lovitură de stat ar fi figurat de liste dinainte pregătite, în așteptarea unui prilej de acest gen. SUA, UE și NATO l-au avertizat pe Erdogan de ruperea relaţiilor internaţionale dacă continuă să încalce legile statului de drept. Ca răspuns la epurările guvernului, organizaţia Wikileaks a publicat pe site-ul său mailuri ale membrilor partidului AKP obţinute înainte de puci, cu date între 2010 și 6 iulie 2016, și ameninţă că va mai publica sute de mii documente cu privire la structura politică a Turciei, totalul urmând să se ridice la aproximativ 800.000 de documente si e-mailuri, notează Hotnews.  Se pare că și România este prezentă în 99 dintre emailuri, fiind menţionaţi fostul premier Victor Ponta, președintele Klaus Iohannis și directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu.

Emailurile au în vedere, în principal, „gestionarea afacerilor externe” și nu chestiuni interne sensibile, a anunţat WikiLeaks. De exemplu, Victor Ponta apare într-un raport al Goldman Sachs Global Investment Research din octombrie 2015, înaintea alegerilor generale din Turcia. Documentul menţionat face o trecere în revistă a situaţiei din regiune, insistând asupra politicii fiscale. În România economia era pe creștere, dar analiștii Goldman Sachs atrăgeau atenţia asupra unei posibile schimbări de ton a BNR: „În opinia noastră, aceste dinamici de creștere, ca și incertitudinea privind proporţiile expansiunii fiscale pentru anul următor – având în vedere discuţiile despre mărirea salariilor în sectorul public și propunerile premierului Ponta pentru noi tăieri de taxe – ar putea cauza, în cele din urmă, înăsprirea tonului BNR”, se spune în documentul respectiv, conform Digi24.

 

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.