31 de zile sub apă sau povestea unei pasiuni

26

În urmă cu 50 de ani, exploratorul Jacques-Yves Cousteau scria istorie datorită misiunii sale subacvatice de 30 de zile pe fundul Mării Roşii, cunoscută prin intermediul documentarului câştigător de Oscar - World Without Sun (Lumea fără soare).

Având ca loc de joacă în copilărie însăşi barca bunicului său, Fabien Cousteau, de 45 de ani, îi calcă astăzi pe urme. Fascinat de lumea apelor, pe care o consideră „un vis, aproape o fantezie", Fabien se regăseşte cu totul în ceea ce l-a definit cândva şi pe legendarul Cousteau: pasiunea pentru mare. Şi această pasiune este cea care îl determină să pornească într-o aventură similară celei trăite de bunicul său: împreună cu echipa pe care o conduce, nepotul marelui explorator va sta sub apă, nici mai mult, nici mai puţin de 31 de zile, cu posibilitatea de a fi urmărit cu ajutorul reţelelor de socializare sau al altor mijloace moderne de comunicare.

Gândită ca tribut adus marelui explorator, „Misiunea 31", stabilită pentru data de 30 septembrie, îşi propune să testeze nu doar efectele fizice şi psihologice ale traiului subacvatic, ci şi impactul schimbărilor climatice. Cu ajutorul unei tehnologii avansate, cei şase exploratori din echipă vor examina viaţa marină, recifurile de corali şi aciditatea oceanică, direct legată de emisiile de dioxid de carbon din aer.

Riscurile acestui experiment nu sunt minore, dată fiind şi perioada mare de desfăşurare. Recordul anterior a fost obţinut în urma a 18 zile de stat sub apă, însă scafandrul implicat, Dewey Smith, a decedat în afara laboratorului subacvativ, ca urmare a unor complicaţii cauzate de anumite defecţiuni ale echipamentului.

Tocmai de aceea, dar şi pentru a face faţă condiţiilor şi provocărilor mediului subacvatic, toţi membrii echipei vor beneficia, timp de 15 zile, de un antrenament intensiv. Ceea ce îi aşteaptă pe Coasta Floridei, este „Aquarius", un habitat situat la 20 de metri sub apă, de dimensiunile unui autobuz şcolar, cu aspectul interior al unui submarin dotat cu paturi supraetajate, bucătărie şi laborator.

Dincolo de spiritul de aventură, acelaşi care i-a insufleţit şi bunicul, Fabien Cousteau, iniţiatorul misiunii, este condus însă şi de visul de a explora spaţiul imens al apelor, pe care omenirea îl cunoaşte practic în proporţia insignifiantă de 5%, dar şi de dorinţa de a înţelege mai bine, şi nu doar pentru sine, impactul activităţii umane asupra sănătăţii oceanelor.