Preţul mare, dar ascuns, al sexului ocazional

1285

Românii stau îngrijorător de rău la numărul bolnavilor de boli cu transmitere sexuală (BTS). Oficial, un milion de români primesc tratament pentru a scăpa de boli venerice, dar neoficial cifra se ridică la 10 milioane! Atât cei care ştiu că sunt infectaţi, cât şi cei care nu ştiu, continuă să aibă relaţii ocazionale, în medie cu 10 persoane, spun specialiştii.

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, România se clasează în primele zece locuri de pe continent la incidenţa infecţiilor cu transmitere sexuală.

Pe primul loc în Europa se află infecţia cu Clamydia, care afectează în special femeile, fiind mai frecventă la grupa de vârstă 15-24 de ani şi care, pe termen lung, are impact asupra sănătăţii reproducerii.

Gonoreea, care se situează pe locul al doilea în Europa în ceea ce priveşte BTS, este mai frecventă la bărbaţi şi la grupa de vârstă 15-24 de ani. Afecţiunea dă complicaţii importante şi rezistenţă la antibiotice, iar în urma schimbării comportamentului sexual se regăseşte şi în sfera ORL, aşa numita gonoreee faringiană, a detaliat medicul.

Ce este şi mai îngrijorător este că ţara noastră se află printre cele patru ţări care furnizează 60 % din cazurile de sifilis raportate la nivel european în 2010, alături de Germania, Marea Britanie şi Spania.

Cel mai des, victime sunt persoanele active, din zone urbane, cu venituri medii, care-şi duc boala pe picioare. Aceştia sunt adulţi care nu-şi fac analizele şi nu folosesc mijloace de protecţie, dar care află foarte târziu că sunt purtători, fie la analize de rutină, fie la analizele premaritale. Cea mai spectaculoasă creştere a îmbolnăvirilor se înregistrează pe grupa de vârstă 15 – 24 de ani.

Cel mai scump preţ de plătit

Din păcate, rata rapidă a transmiterii şi, implicit, numărul mare de bolnavi care nici nu ştiu că sunt infectaţi, nu este cea mai gravă problemă.

Cu toate că unele boli cu transmitere sexuală nu au simptome pe termen lung, efectele pot fi dramatice. Mulţi bolnavi s-au trezit cu diferite tipuri de cancer, în timp ce multe cupluri au aflat prea târziu de ce nu pot avea copii.

Nimeni nu ştie câte cupluri infertile există în România – nimeni nu a avut curajul să afle. Pentru a face un copil, aceste cupluri urmează tratamente îndelungate, dureroase şi costisitoare care de multe ori se termină cu eşecuri greu de suportat. Tratamentele la care sunt supuse femeile le pun în pericol sănătatea, iar şansele de a rămâne însărcinate prin inseminare artificială sunt de 10-15%. Există femei care au ajuns la 13 proceduri de fertilizare in vitro, fără niciun rezultat.

În plus, în România infertilitatea nu e considerată boală, iar tratamentele costă mii de euro. În aceste condiţii, multe dintre femei abandonează după prima procedură nereuşită.

Pentru a nu se ajunge aici, România are nevoie de o îmbunătăţire a activităţilor de educare şi de diagnostic pentru a depista cât mai multe din cazuri şi a le trata, este de părere Daniela Piţigoi, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie. Pentru unii însă aceste rezolvări vor veni prea târziu.

Niciun articol afișat