Atunci când pământul se deschide fără avertizare (Galerie FOTO)

117

Pământul de sub picioarele noastre pare destul de sigur, dar în unele regiuni suprafeţele terestre solide ajung să înghită pur şi simplu clădiri, drumuri circulabile şi ceea ce se află în împrejurimile acestora.

Craterele apar adesea în regiunile unde, dedesubtul suprafeţei terestre se află calcar, paturi de sare sau pietre care pot fi dizolvate uşor de apele subterane, arată U.S. Geological Survey (USGS). Atunci când găurile din subteran sunt prea mari şi nu mai pot susţine suprafaţa terestră, zona afectată se prăbuşeşte brusc.

De asemenea, prăbuşirea grotelor nedescoperite sau a minelor de lucru pot naşte astfel de găuri imense în pământ, notează The Atlantic. Chiar şi canalele de apă defecte, ori furtunile violente pot contribui la formarea acestor găuri. În urma unei astfel de prăbuşiri, se pot produce gropi largi şi adânci chiar şi de peste 600 de metri (2.000 feet).

Cele mai frecvente fenomene de acest tip se întâlnesc în Texas, Alabama, Florida, Kentucky, Tennessee sau Pennsylvania, notează USGS.

Iată câteva din cele mai spectaculoase fotografii care surprind gropi imense provocate atât pe fondul dezastrelor naturale, cât şi în urma activităţilor umane, adunate de publicaţia The Atlantic.

1. 12 case au fost înghiţite de pământ, iar trei persaone au murit, pe 23 februarie 2007, în cartierul San Antonio din nordul Guatemalei.

 2. O bubuitură puternică a pus pe jar un cartier din nordul Guatemalei în data de 19 iulie 2011. Vecinii au crezut în primă instanţă că este vorba de explozia unei butelii de gaz. De fapt era vorba de formarea unei gropi de 12,2 metri în adâncime şi 80 de centimetri în diametru, chiar înăuntrul unei case.  3. Aceasta este casa lui Jeff Bush care a fost practic înghiţit de o astfel de gaură chiar în momentul în care se afla în patul său. Incidentul s-a petrecut pe 30 aprilie, anul acesta, în Seffner, Florida. Trupul său nu a putut fi găsit.  4. Pe data de 1 noiembrie 2010, locuitorii oraşului german Schmalkalden au putut observa această groapă.

5. Pe 28 ianuarie 2013, s-a format un crater în apropierea unui şantier de lucru pentru metrou din Guangzhou, provincie din China. Nu au fost înregistraţi morţi în urma incidentului, nota raportul mass-media de stat. Cu toate acestea, gaura formată măsura circa 92 de metri pătraţi ca şi suprafaţă şi aproximativ nouă metri adâncime.

6. Cratere rezultate în zonele unde Marea Moartă a secat, în Israel, în apropiere de Kibbutz Ein Gedy, 10 noiembrie 2011.

 

7. O gaură de circa cinci metri a înghiţit două vite care tocmai treceau deasupra unei cariere subterane din Saint Saulve, din nordul Franţei. Incidentul a avut loc pe 19 iunie 2001. În urma operaţiunilor întreprinse, vacile au fost salvate şi niciuna nu a fost rănită.

 

8. Un şofer de camion împreună cu un pasager al autovehicolului au trăit o spaimă de proporţii când drumul pe care circulau s-a prăbuşit din senin. Cei doi au reuşit să sară din camion înainte ca acesta să se prăbuşească în groapă. Evenimentul s-a petrecut pe drumul Shiliuzhuang din Beijing, în data de 26 aprilie 2011.

 Mai multe imagini care au surprins cratere imense formate în pământ, dar şi povestea din spatele acestora poţi vedea aici.