Calota glaciară se topește într-un ritm accelerat

313

Ritmul de topire a calotei glaciare „se accelerează rapid", anunţă NASA după cel mai cuprinzător studiu efectuat până azi, informează AFP.

Informaţia a fost oferită într-un studiu al NASA publicat marţi, 8 martie, de Geophysical Research Letters. Studiul a analizat calota glaciară de la poli, nu și gheţarii de pe continente sau vârfurile acoperite de zăpadă. Conform raportului, topirea calotei glaciare este „contribuabilul dominant al creșterii nivelului mării, creștere care are loc mai rapid decât predicţiile făcute până acum."

Calculul are la bază cea mai extinsă verificare a gheţarilor de la poli, pe o perioadă de 2 decenii, cu imagini capturate lunar, din satelit. Datele au fost coroborate cu analize ale climatului atmosferic regional. Isabella Velicogna, coautoarea studiului, a declarat pentru AFP că pierderea masei calotei glaciare are loc la un nivel „mult mai mare decât ne-am așteptat în urmă cu mulţi ani."

Dacă ritmul de accelerare se păstrează, și se cumulează efectul topirii unor straturi ale calotei glaciare, cu cel al topirii gheţarilor din masivele muntoase și expansiunea termică a oceanului, în 2050 se poate ajunge la o creștere a nivelului mării cu 32 cm.