Chile a fost gata, Haiti nu!

60

Cutremurul din Chile a fost mult mai puternic decât cutremurul haitian de luna trecută. Cu toate acestea numărul celor care și-au pierdut viaţa în Haiti este de sute de ori mai mare... O analiză comparativă realizată de Associated Press relevă motivele simple ale diferenţei dintre consecinţele produse de cele două dezastre.

Numărul estimat de morţi în Haiti este de 220 000. În Chile, victimele sunt numărate în sute. Cele două cutremure, apărute la atât de scurt timp unul după celălalt și magnitudinea superioară (8,8 grade, comparativ cu 7) a celui din Chile, de sâmbătă, 28 februarie, subliniază tragic importanţa pregătirii pentru întâmpinarea unui dezastru.

Chile este o ţară mai bogată și infinit mai bine pregătită – cu norme stricte în privinţa construcţiilor, o capacitate robustă de răspuns la dezastre și cu o istorie îndelungată de gestionare a catastrofelor seismice. În schimb, e uluitor să realizezi că niciunul dintre supravieţuitorii haitieni nu era acasă atunci când dezastrul din 12 ianuarie a ras de pe faţa pământului casele lor. Practic cei aflaţi acasă nu au avut nicio șansă să supravieţuiască.

Chile a fost și relativ norocoasă de această dată. Epicentrul cutremurului s-a aflat la 34 km sub pământ și într-o zonă relativ nelocuită, spre deosebire de cei 13 km sub pământ ai epicentrului cutremurului din 12 ianuarie care s-a născut chiar lângă Port-au-Prince.

„Cutremurele nu ucid – ele nici nu distrug – dacă nu e nimic de distrus” a declarat Eric Calais, geofizician la Universitatea Purdue.

Din punct de vedere al energiei eliberate, cutremurul chilian a fost de 500 de ori mai puternic, dar energia s-a disipat rapid pe măsură ce distanţa faţă de epicentru s-a mărit. În Port-au-Prince, solul e mult mai puţin stabil și s-a mișcat precum „gelatina” a afirmat geologistul Tim Dixon, de la Universitatea Miami.

În timp ce în Haiti, oamenii nici măcar nu erau educaţi cum să se comporte în caz de cutremur, în Chile construcţiile sunt realizate pe schelete de oţel, gândite să preia mișcarea cutremurului și să o urmeze mai degrabă decât să îi reziste. De aceea peisajul urban chilian după cutremur prezintă pagube, dar nu distrugerile covârșitoare din Haiti. Patrick Midy, un important arhitect haitian, spune că el știa de existenţa a doar trei clădiri rezistente la cutremur în întreaga ţară.

Dacă, în timp ce clădirile guvernamentale erau în ruine, haitienii nu au știut, pentru aproape o zi, nici măcar dacă președintele lor mai era în viaţă sau nu, președintele chilian Michelle Bachelet a început să dea rapoarte actualizate la minut, după numai câteva ore de la dezastru. În Haiti până și telefoanele mobile au încetat să fie funcţionale din pricina undei seismice.

Chile a învăţat bine lecţia și și-a făcut conștiincios temele după ce a fost lovită în 1960 de cel mai puternic cutremur înregistrat de debutul măsurării magnitudinii cutremurelor. Cutremurul din 27 februarie 2010 a fost al treilea cel mai puternic cutremur înregistrat în istoria măsurării acestora.

În Port-au-Prince, sâmbătă, mulţi oameni nici măcar nu auziseră de cutremurul din Chile. Mai mult de jumătate de milion sunt fără un adăpost, cei mai mulţi încă nu au curent electric și se străduiesc să procure ceva de mâncare.