Cum influenţează oamenii producerea unui cutremur

131

Cutremurele sunt prin definiţie, fenomene alte naturii. Un nou studiu arată însă, că la fel de vinovat pentru ele poate fi şi omul, prin impactul său asupra mediului înconjurător.

Un cutremur de anul trecut din Spania, care a afectat oraşul istoric Lorca, a ucis nouă persoane, a rănit alte aproximativ 130 şi 15.000 de persoane au rămas fără locuinţe, a fost cauzat, în principal de către oameni.

Prin simularea realizată de Departamentul pentru Ştiinţe Terestre din cadrul Universităţii West Ontario (Canada), a reieşit că cea mai importantă parte a puterii cutremurului a fost eliberată de către extragerea apei pentru nevoi umane.

„Rezultatele noastre implică (faptul) că activităţile umane pot influenţa modul şi momentul în care se produc cutremurele", subliniază autorii în revista Nature Geoscience.

Extragerea apei a accelerat foarte mult un proces natural, ce a dus la ruperea unei părţi a scoarţei terestre în apropiere de sistemul de falii Alhama de la Murcia, care a provocat ulterior cutremurul.