Alarmant: numărul consumatorilor de droguri seropozitivi a crescut de 40 de ori

68

În ultimii trei ani, în România, numărul consumatorilor de droguri injectabile, care sunt infectaţi cu virusul HIV a crescut de 40 de ori, a declarat vineri Cristina Hudiţă, managerul Centrului „Sfântul Stelian". Dacă în 2009-2010 erau internate unul sau două cazuri noi, în 2012 au fost spitalizate 48 de persoane cu HIV.

Prezentă la prima conferinţă naţională cu tema „Adicţia – abordare multidisciplinară, implicaţii medico-psiho-sociale", Cristina Hudiţă a mai spus că, odată cu apariţia etnobotanicelor, internările consumatorilor de heroină a scăzut. Totuşi, din cauza etnobotanicelor a crescut numărul persoanelor cu tulburări psihice grave, cauzate de consumul acestor droguri.

„Tulburările psihice asemănătoare schizofreniei sunt tot mai frecvente, iar gravitatea cazurilor pentru cei care au consumat etnobotanice este foarte mare. De aceea este nevoie de o strategie comună care să ne ajute la limitarea cazurilor de consum, în special pentru că vârsta celor care sunt tentaţi să cumpere etnobotanice a scăzut foarte mult, mulţi fiind copii sau adolescenţi", a declarat Hudiţă pentru Mediafax.

Raed Arafat, subsecretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a adăugat că, din păcate, magazinele de etnobotanice continuă să apară ilegal. De asemenea, o problemă importantă o reprezintă schimbarea denumirii etnobotanicelor, ceea ce este un adevărat pericol pentru consumatori şi o provocare pentru autorităţi.