Cutremurele din Noua Zeelandă au micșorat scoarţa terestră

147

Cutremurele care au avut loc în Noua Zeelandă între anii 2010 și 2011 se pare că ar fi micșorat scoarţa terestră, potrivit cercetătorilor.

Oamenii de știinţă au constatat că seria de cutremure care a lovit Noua Zeelandă în anii 2010 și 2011 ar fi putut avea un impact negativ asupra scoarţei pământului. Noua Zeelandă este situată în zona inelului de foc unde au loc aproximativ 90% dintre cutremure, notează telegraph.co.uk.

În anul 2011, cutremurul care a lovit regiunea din sudul ţării, a avut magnitudinea de 6,3 grade pe scara Richter și s-a soldat cu 185 de morţi și daune în valoare de 20 de miliarde de euro. Acesta a fost replica unui alt cutremur, cu magnitudinea de 7,1 grade, care avusese loc cu 5 luni înainte, în anul 2010. După cutremurul din anul 2011, au avut loc mai multe replici.

Potrivit cercetătorilor s-a descoperit o zonă de roci sub suprafaţa pământului, care se pare că s-a micșorat în urma cutremurelor. Această zonă, care se află sub cea care a fost lovită de cutremure, este lipită de scoarţa terestră și prezintă fisuri într-o rază de aproape 5 km. Această descoperire dărâmă teoria cercetătorilor care susţineau că scoarţa pământului rămâne la fel de puternică după cutremure și replicile acestora. Cutremure de aceeași magnitudine, produse în alte zone au produs fisuri într-o rază de cel mult 100 m.