Africanii se înghesuie să fie circumciși de teama SIDA

427

Aproximativ două milioane de bărbaţi din Africa s-au prezentat la spitale pentru a fi circumciși, încercând astfel să se protejeze de infecţia cu virusul HIV. Operaţiile sunt plătite din fonduri americane, conform NBCNews.

Circumcizia este un pas mic dar important în lupta împotrica virusului HIV, care a ucis 36 de milioane de persoane, conform rapoartelor ONU. Studiile au arătat că bărbaţii heterosexuali circumciși au o rată de infecţie mai mică cu 60%-65% faţă de cei necircumciși. Africa se află pe primul loc ca număr de persoane infectate, 70% din cazuri provenind din această parte a lumii.

Circumcizia îi protejează pe bărbaţi pentru că în prepuţ se găsesc celulele sistemului imunitar care sunt cele mai vulnerabile la virus. Deasemenea, ţesutul celular din acea zonă este sensibil și predispus la zgârieturi care facilitează contractarea virusului. În plus, bărbaţii necircumciși sunt predispuși să contracteze și alte boli cu transmitere sexuală, precum sifilis.

Campania de circumcizie are loc în contextul în care cercetătorii suedezi au identificat o nouă genă de HIV în Africa de Vest, care este mult mai agresivă. Gena A3/02 combină două din cele mai des întâlnite gene de HIV și se transformă în SIDA în doar cinci ani. Acest gen de HIV apare când o persoană este infectată cu două tipuri diferite de HIV, ADN-urile acestora combinându-se și creând o genă nouă, conform unui articol publicat în Journal of Infectious Diseases.