EU interzice importul de citrice din Africa de Sud

58

Uniunea Europeană a oprit joi majoritatea importurilor de citrice provenind din Africa de Sud, pentru tot restul anului. Acest lucru este o urmare a detectării a 36 de încărcături cu citrice contaminate cu ciuperca Guignardia Citricarpa, informează Reuters.

Ciuperca, deși nu reprezintă nici un pericol pentru oameni, este extrem de dăunătoare pentru citrice, afectând atât cantatea cât și calitatea producţiei.

Aceasta se găsește în majoritatea regiunilor din emisfera sudică, în China și în Statele Unite, dar încă nu a ajuns în Europa. Ajunsă în Europa ar prezenta o ameninţare serioasă pentru crescătorii de citrice din sud, care sunt de părere că interdicţia a fost aplicată prea târziu, recolta din Sudul Africii terminându-se în octombrie.

Oficialii Uniunii Europene au declarat că este posibil ca restricţia să se prelungească și pentru anul 2014. Acest fapt ar afecta exportul Africii de Sud, care exportă anual, către Europa, 600.000 de tone de citrice, în valoare de aproximativ un miliard de euro.

Interdicţia atinge și un punct sensibil pentru Uniunea Europeană, care în prezent derulează negocieri cu Africa de Sud pentru a primi sprijin în deblocarea afacerilor cu Africa Subsahariană.