Românii reduc bugetul de sărbători cu 30%

30

Mai puţin alcool, mai puţini cârnaţi, mai puţini caltaboşi. Bugetul de sărbători făcut de români pentru anul acesta este cu 30% mai mic decât cel de anul trecut.

Românii şi-au redus bugetul pentru sărbători cu aproape 30%, arată un sondaj Mednet. Dacă, anul trecut, românul era dispus să plătească până la 360 de euro pentru cheltuielile de Crăciun şi Revelion, anul acesta bugetul maxim nu mai depăşeşte 250 de euro. Peste 80% dintre români spun că îşi vor petrece sărbătorile acasă sau cu prietenii.

În medie, o familie alocă pentru Crăciunul şi Revelionul acestui an aproximativ 1.052 lei, faţă de 1.523 lei în 2009, arată studiul citat. "Reducerea bugetului destinat alimentelor pentru sărbătorile de iarnă se va face prin renunţarea totală la anumite produse cum ar fi băuturile alcoolice – 34,2% nu vor mai cumpăra deloc -, achiziţionarea într-o cantitate mai mică de băuturi răcoritoare, carne, băuturi alcoolice, legume/fructe şi produse tradiţionale", spun repezentanţii Mednet.

În aproape un sfert din case, scrie ziarul Gândul, nu va exista anul acesta un pom de Crăciun. Circa 4 din 10 familii vor folosi bradul de anul trecut, în timp ce 36% dintre respondenţi vor cumpăra anul acesta un brad.