Seismologii explică de ce nu toate mega-cutremurele sunt devastatoare

31

Pe 11 aprilie, un cutremur cu magnitudinea de 8,6 grade pe scara Richter s-a produs pe coasta Indoneziei şi a fost resimţit din Bangladeş până în Australia.

Din punct de vedere al magnitudinii, cutremurul a fost printre cele mai puternice 10 cutremure din toate timpurile dar nu s-au înregistrat pagube materiale. Greg Beroza, profesor la Universitatea Stanford şi Jeffrey McGuire, de la Institutul de Oceanografie Woods Hole Oceanographic Institution, au scris un articol în revista Science pentru a explica acest fenomen surprinzător.

Prima explicaţie pe care o a dau cei 2 este legată de felul cutremurului. Fiecare mega-cutremur produs în ultimii 120 de ani a avut loc ca urmare a deplasării plăcilor tectonice pe orizontală, una pe lângă cealaltă. Cutremurul din Indonezia a fost determinat de ciocnirea a două plăci tectonice şi alunecarea uneia dintre ele pe sub cealaltă, fenomen ce a avut loc la o adâncime mare, aproximativ 48 de kilometri.

A doua explicaţie este dată de poziţia ciocnirii. Hipocentrul a avut loc la 96 de kilometri de marginea plăcii tectonice principale, în consecinţă cutremurul a fost urmarea fragmentării unei plăci tectonice mai mari. Beroza consideră că fenomenul face parte dintr-un proces treptat care creează noi falii şi redefineşte harta geo-seismică.