(Video) Natura s-a dezlănţuit pe glob în weekend

76

După ce furtuna tropicală Julia și uraganul Igor și-au pierdut intensitatea, sfârșitul de săptămână a fost unul de coșmar pentru zeci de mii de oameni din India, Taiwan, Bermuda. O serie întreagă de fenomene ale naturii s-au înregistrat în acest week-end: inundaţii, uragan, taifun, cutremur de pământ. Bermuda a avertizat că Igor va fi unul dintre cele mai puternice uragane ce lovesc ţara, iar China a avertizat că taifunul ce vine dinspre Taiwan va fi cel mai puternic al acestui an.

   

    Cel puţin 63 de persoane și-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor și alunecărilor de teren din nordul Indiei începând de sâmbătă. Autorităţile au evacuat aproximativ 5000 de persoane. Inundaţiile au blocat autostrăzi naţionale, au întrerupt liniile de comunicaţie. Guvernul a chemat armata și unităţile pentru situaţiile de urgenţă. Toate școlile și unităţile de învăţământ vor fi închise în următoarele 3 zile. Majoritatea pierderilor de vieţi omenești au fost cauzate de înecuri, case prăbușite și alunecări de teren. Sezonul ploios aduce în fiecare an sute de pierderi de vieţi omenești.

    Taifunul Fanapi a lovit estul Taiwanului duminică. Trei persoane au fost ucise și peste 50.000 de case au fost lăsate fără curent electric. Vânturile au bătut pe mare cu aproape 200km/h iar precipitaţiile au fost raportate ca ajungând la 2 metri. În același timp China și-a ridicat nivelul de alertă la categoria a doua, după ce taifunul s-a apropiat de coasta de sud a ţării. Furtuna înaintează cu 20km/h. Autorităţile au avertizat administraţiile locale să se pregătească pentru cel mai puternic taifun al acestui an care vine asupra Chinei. Mai multe companii aeriene și-au anulat zborurile.

     Uraganul Igor a lovit Bermuda cu vânturi extrem de puternice, valuri și ploaie duminică. Mai mulţi copaci au fost doborâţi la pământ iar liniile de electricitate au căzut. Nu s-au raportat pierderi de vieţi omenești. Reuters notează că este una dintre cele mai puternice furtuni care a lovit regiunea, în timp ce premierul Ewart Brown a avertizat rezidenţii că se pregătească pentru „unul dintre cele mai puternice uragane care ne ameninţă ţărmurile". Străzi ale capitalei au fost inundate, aeroportul a fost închis.

    La est de Igor furtuna tropicală Julia nu a ameninţat ţărmul, fiind estimată disiparea ei pentru ziua de marţi. În Mexic s-a disipat de asemenea uraganul Karl. În Afganistan s-a simţit un cutremur în nordul ţării, acesta fiind resimţit până în New Delhi, la peste 1000 de km de locul epicentrului. Nu s-au semnalat pagube materiale.