Uraganul Sandy. Răspunsuri contrastante în rândul liderilor religioși

30

Uraganul Sandy care a lovit, luni seara, coasta de est a Statelor Unite în regiunea Statului New Jersey, a provocat moartea a cel puţin 65 de persoane, iar pagubele financiare provocate ar putea ajunge la 55 de miliarde de dolari. În timp ce inundaţia provocată de furtună a generat o pană de curent în tot New York-ul, în Kansas, fiica pastorului de la Westboro Baptist Church îi mulţumea lui Dumnezeu pentru intemperie.

Shirley Phelps-Roper, fiica pastorului Fred Phelps, care slujește biserica extremistă Westboro, scria pe Twitter: „Dumnezeu a trimis vârtejul #SlavăDomnuluiPentruJudecataLuiDreaptă". Femeia a mers mai departe, făcând referiri specifice, la adresa victimelor din Connecticut și Delaware, ambele fiind state care au acceptat legalizarea căsătoriilor între parteneri de același sex.

Biserica Baptistă Westboro are o reputaţie profund negativă, fiind asociată, printre altele, cu manifestaţiile extremiste organizate în timpul funeraliilor soldaţilor americani, pentru a protesta împotriva faptului că Armata americană permite soldaţilor homosexuali să facă serviciul militar.

Însă baptiștii extremiști din Westboro nu sunt singurii care au adoptat o astfel de poziţie. Un predicator creștin de dreapta, capelanul american John McTernan, a dat și el vina pe comunitatea LGBT (lesbieneleor, homosexualilor, bisexualilor și transsexualilor), pe președintele Barack Obama și conflictele din Orientul Mijlociu. Capelanul remarca pe blogul lui că „uraganul Sandy lovește la 21 de ani de la ziua în care a lovit 'Furtuna Perfectă', pe 20 octombrie 1991." „Dumnezeu i-a dat Americii 21 de ani să se căiască pentru amestecul în planul Lui profetic pentru Israel," a continuat capelanul pe blog.În replică la aceste reacţii, părintele iezuit James Martin, editor la America magazine, a subliniat nedreptatea promovării propriei agende prin intermediul intemperiilor de proporţii. „Dacă vreun lider religios va spune mâine că uraganul este pedeapsa lui Dumnezeu împotriva vreunui grup, înseamnă că sunt idioţi. Căile Domnului nu sunt căile voastre," a transmis Martin pe Twitter.

Absent pe lista surselor de afirmaţii controversate a fost, anul acesta, Pat Robertson. Spre surprinderea unor figuri publice care au declarat pe Twitter că se așteaptă ca Robertson „să elucideze a cui e vina pentru uragan", de data aceasta fondatorul CBN nu a făcut nicio declaraţie pe subiect, până acum.

Dincolo de scandalurile implicând voci ale unor religioși, sunt notabile reacţiile de intervenţie ale ONG-urilor religioase care s-au implicat ajutând victimele uraganului.

Billy Graham Rapid Response Team, Islamic Relief U.S.A, Federaţiile Evreilor din America de Nord, Asociaţiile Catolice din SUA, Crucea Roșie, FEMA și Armata Salvării sunt doar câteva dintre organizaţiile internaţionale menţionate de Huffington Post care au luat măsuri de intervenţie furnizând pachete de hrană și adăpost celor afectaţi. Alături de acestea, și Agenţia ADRA a făcut apel la forţele sale internaţionale pentru a sprijini victimele.

Duminică, Papa Benedict al XVI-lea a înălţat o rugăciune pentru victimele uraganului și a lansat un apel tuturor credincioșilor „să se roage cu solidaritate, să ușureze durerea familiilor victimelor și să îi ajute pe miile de oameni care au fost păgubiţi."