UPDATE: Erupţie vulcanică în Islanda. Haos în sistemul aerian european.

36

Aeroporturile din România au anulat 35 de curse aeriene, ca urmare a condiţiilor atmosferice nefavorabile generate de erupţia vulcanică din Islanda. Dar aceasta este doar o mică parte a haosului creat în sistemul aerian european de norul de cenușă ridicat în atmosferă în urma erupţiei.

Opt state europene au închis toate aeroporturile, a informat BBC. Între acestea se numără Marea Britanie, Irlanda, Norvegia, Danemarca, Belgia, Olanda, Finlanda și Lituania. Închideri parţiale ale spaţiului aerian au fost anunţate în state precum Suedia, Franţa, Germani, Polonia și Austria. Australia și Noua Zeelandă și-au anulat toate zborurile către Europa, până vineri, ora 15:00 – ora României. 

Potrivit Mediafax, pe lista destinaţiilor care nu mai beneficază de zboruri tur-retur, în aeroporturile românești, se numără: Amsterdam, Londra, Paris, Frankfurt, Dusseldorf, Koln, Dortmund și Cluj-Napoca.

Conform informaţiilor furnizate de către purtătorul de cuvânt al Aeroportul Internaţional „Henri Coandă", aproximativ 1.500 de cetăţeni care intenţionau să zboare din Bucureşti către destinaţii europene au fost afectaţi de decizia de anulare a zborurilor.

Este posibil ca și alte curse aeriene să fie anulate. Dacă norul d cenușă persistă în atmosferă, autorităţile aeroportuare pot hotărî chiar închiderea spaţiului aerian.

15. 03. 2010 – „Erupţia vulcanică de ieri a fost mult mai puternică decât cea din 20 martie, deoarece a interacţionat cu gheaţa și a avut un efect exploziv,” a declarat Andy Russel, expert în indundaţii glaciare la Universitatea Newcastle din Marea Britanie.

Conform măsurătorilor efectuate de specialiștii care au survolat zona, fisura generată de erupţia vulcanului are o lungime de 2 kilometri. Biroul de Meteorologie din Islanda a informat că fumul cauzat de erupţie s-a ridicat la aproape 8 kilometri în aer.

 Potrivit previziunilor făcute de meteorologi, ar putea dura câteva zile până când norul de cenușă, generat de erupţie, se va dispersa în atmosferă, transmite BBC. Companiile aeriene din Marea Britanie au anunţat astăzi că anulează zborurile programate pentru perioada imediată, fiindcă cenușa din atmosferă afectează semnificativ vizibilitatea în zonă. Din același motiv, zborurile din Scoţia și Norvegia au fost amânate, fără termen, încă de ieri.

Sute de oameni au fost evacuaţi din locuinţele lor și zborurile din trei ţări au fost anulate după ce vulcanul de sub gheţarul Eyjafjallajokull a erupt ieri pentru a doua oară în ultimele 4 săptămâni.

Erupţia a provocat o topirea gheţarului de deasupra vulcanului, afectând numeroase proprietăţi ale locuitorilor. Din fericire, inundaţia cauzată de erupţie nu a produs victime umane. Aproximativ 800 de persoane au fost nevoite să părăsească zona situată la 125 de kilometri de Reykjavik, capitala Islandei, a informat Deutsche Welle.

Erupţia de luna trecută a fost prima după aproape 200 de ani de inactivitate a vulcanului. Îngrijorarea specialiștilor este că vulcanul Katla care, în trecut, a erupt în tandem cu cel de sub Eyjafjallajokull, ar putea redeveni activ. O eventuală erupţie a vulcanului Katla ar avea efecte mult mai grave decât cele două erupţii de până acum. „Până acum nu au fost semne că vulcanul Katla s-ar putea reactiva, dar multe lucruri se pot întâmpla, așa că îl monitorizăm cu atenţie,” a delcarat pentru Daily Mail Pall Einarson, geoficizian la Universitatea din Islanda.