Vaticanul vrea discreţie în cazul Medjugorje

394

Vaticanul a anunţat acum două zile componenţa comisiei care va investiga presupusele apariţii ale Fecioarei Maria în orașul bosniac Medjugorje. Grupul va decide dacă să informeze sau nu publicul privind rezultatele investigaţiei sale, informează Catholic News Agency. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, părintele Federico Lombardi a declarat că grupul de experţi, conduși de Cardinalul Camillo Ruini va „lucra, probabil, foarte discret asupra acestei probleme delicate".

Din cele peste 40000 de apariţii ale Fecioarei Maria despre care se pretinde că ar fi avut loc în Medjugorje, cea mai recentă este din 2 aprilie, notează website-ul Medjugorje.org. Mesajul Fecioarei din acea ocazie îndemna la îndreptarea sufletului către cele sfinte: „Dragi copii, vă binecuvântez azi într-un mod special și mă rog pentru voi să vă întoarceţi pe calea cea bună, către Fiul Meu – Salvatorul și Mântuitorul vostru – Cel care v-a dat viaţa veșnică.”Conform agenţiei de știri Pravda, de la prima apariţie mariană, care se spune că ar fi avut loc pe 24 iunie 1981, până în prezent, se estimează că numărul celor care au fost în pelerinaj în Medjugorje ar fi de peste 30 de milioane de oameni. În ciuda popularităţii fenomenului Medjugorje, Biserica Catolică nu a adoptat o poziţie oficială faţă de aceste apariţii. Voci avizate din sânul Bisericii se arată mai degrabă sceptice cu privire la autenticitatea fenomenului.Teologul german Manfred Hauke, citat de Die Tagespost, declara că „nici un catolic nu este obligat să creadă că Maica Domnului s-a arătat.” Hauke distinge totodată între credinţa pe care Biserica Catolică o pretinde din partea enoriașilor faţă de revelaţia canonică și reverenţa pe care o cere faţă de revelaţiile private.  Spre deosebire de revelaţia canonică, spune Hauke, citându-l pe Toma De Aquino, revelaţiile private „nu sunt date spre răspândirea unei noi învăţături de credinţă, ci slujesc orientării faptelor omului.” De aici reiese că „recunoaşterea unei revelaţii private de către Episcopul competent nu implică în niciun caz obligativitatea credinţei în sens strict (fides divina), ci se referă la faptul că apariţiilor li se poate acorda, în mod justificat, o credinţă pur omenească (fides humana).”

Sceptic este și cardinalul portughez José Saraiva Martins, fost prefect al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, care a declarat într-un interviu publicat de site-ul catolic Petrus că „nu știe dacă aceste apariţii au fost inventate sau dacă au în spate un interes economic.” Martins apreciază însă că „Dumnezeu este atât de mare încât știe cum să îl facă pe cel rău să servească binelui umanităţii. Așa se pot explica beneficiile pe care mulţi oameni susţin că le-ar fi primit la Medjugorje.”