Creșterea speranţei de viaţă a oamenilor ameninţă speciile de animale pe cale de dispariţie

164

Cu cât crește speranţa de viaţă a oamenilor, cu atât cea a animalelor și păsărilor aflate pe cale de dispariţie este pusă în pericol, arată un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din California, Davis.

Oamenii de știinţă punctează că speranţa de viaţă a oamenilor poate fi „elementul prevestitor cheie pentru invaziile și extincţiile la nivel mondial". Cu toate acestea, acest factor este rar folosit în cazul evaluării impactului activităţii omenești asupra mediului. Coordonatorul studiului, Aaron Lotz, student postdoctoral la Departamentul de Biologie pentru Viaţă Sălbatică, Pescărie și Conservare, subliniază importanţa includerii impactului uman direct asupra naturii și mediului înconjurător.

Studiul a analizat situaţia din 100 de ţări, incluzând 87% din totalul populaţiei mondiale și 74% din totalul suprafeţei pământului. Ei au folosit o serie de 15 variabile economice, ecologice și sociale/de administraţie, de la turism, eficienţa energetică, produsul intern burut per capita, subnutriţia, intensitatea agriculturii, precipitaţiile, totalitatea biodiversităţii, până la speranţa de viaţă, gradul de alfabetizare al adulţilor, reglementările pentru pesticide și stabilitatea politică. Datele au fost apoi corelate cu situaţia speciilor de mamifere și păsări invazive și aflate pe cale de dispariţie – două elemente pe care cercetătorul Aldo Leopold le considera a fi un indicator al „bolii ţinuturilor", precizează raportul.

Rezultatele au arătat că Noua Zeelandă, Filipine, Statele Unite, Indonezia și Japonia sunt ţările în care ameninţările asupra păsărilor sunt cele mai ridicate. La polul opus s-au aflat Irlanda, Togo, Regatul Unit, Guinea-Bissau și Norvegia. În ceea ce privește animalele, speciile aflate în cel mai mare pericol se află în Cuba, Republica Dominicană, Indonezia, Sri Lanka și India, în timp ce riscurile cele mai mici au fost înregistrate în Suedia, Finlanda, Trinidad şi Tobago, Elveţia și Nicaragua.

De asemenea, din cele 100 de ţări analizate, în 25 nu au fost găsite specii de păsări invazive, iar alte 13 procente nu aveau mamifere invazive. Ţările africane au înregistrat cele mai mici procente de astfel de specii. De asemenea, creșterea valorii produsului intern brut per capita a condus la creșterea numărului de păsări și animale invazive.

Studiul a fost publicat în jurnalul de specialitate Ecology and Society.