Predispoziţia genetică la anxietate scade dorinţa de a-i ajuta pe ceilalţi

405

Persoanele care sunt predispuse în mod genetic la anxietate socială se implică mai puţin în ajutorarea celorlalţi, arată un studiu american publicat în jurnalul de specialitate Social Neuroscience.

La studiu au participat 398 de studenţi cărora li s-a cerut să ofere informaţii despre tendinţa lor de evitare a situaţiilor sociale sau legate de comportamentul lor prosocial (îndreptat în folosul celor din jur). De asemenea, ei au efectuat și o analiză a genelor, pentru a observa dacă există o legătură între variaţiile la nivelul regiunii reglatoare a genelor transportatoare de serotonină și înclinaţia de a oferi ajutor. (Aceștia au pornit de la dovezile știinţifice care arătatu că „sistemul de serotonină poate influenţa comportamentul prosocial").

În urma analizei, cercetătorii au observat că persoanele care aveau tendinţa de a evita comportamentele prosociale aveau un genotip care favoriza creșterea anxietăţii sociale, se arată într-un comunicat publicat de Biroul de Știri al Universităţii din Missouri.

Coautorul cercetării, Scott Stoltenberg, profesor asociat la Universitatea din Nebraska-Lincoln, a declarat că „astfel de studii demonstrează că factorii biologici influenţează în mod critic felul în care oamenii interacţionează unul cu celălalt". El explică faptul că sistemul genetic al serotoninei influenţează nivelul de anxietate. Diferenţele care se nasc între indivizi în urma acestui fenomen pot explica parţial de ce anumite persoane au tendinţa de a-i ajuta pe alţii mai mult sau mai puţin.

Cercetătorul Gustav Carlo, profesor la Colegiul de Știinţe Umane Ecologice la Universitatea Missouri, subliniază că în afară de influenţa biologică, asupra comportamentului prosocial pot acţiona și factori care ţin de mediu. „Dezbaterea natură-versus-natură este întotdeauna interesantă. Cu toate acestea, cred că în modelele noastre contemporane ale comportamentului uman, am început să înţelegem interacţiunea dintre biologie și mediu", a declarat expertul. Carlo consideră că ajutarea persoanelor care se confruntă cu probleme de anxietate socială, prin sprijin, încurajări sau tratament, ar putea contribui la modificarea comportamentului lor prosocial.