Cum va afecta încălzirea globală zborul cu avionul?

28

Zborurile vor deveni în scurt timp din ce în ce mai neplăcute din cauza încălzirii globale, care va destabiliza curenţii de aer la altitudinile la care zboară avioanele.

Încălzirea globală va provoca schimbarea curenţilor de aer şi a vânturilor atmosferice la altitudinea de 10 km de la sol, unde zboară avioanele comerciale, ceea ce va face ca acestea să fie mai vulnerabile faţă de turbulenţe, conform studiului efectuat de Paul Williams, specialist şi cercetător în domeniul fenomenelor atmosferice la National Centre for Atmospheric Science de la Universitatea Reading din Anglia.

Turbulenţele se formează în mare parte din cauza fluxului de aer vertical de lângă nori şi furtuni, iar studiile sugerează că, în urma schimbărilor climatice, curenţii de aer vor fi mai puternici. La ora actuală, turbulenţele din timpul zborurilor le provoacă răni pasagerilor, uneori chiar decese, şi daune avioanelor în valoare de 115 milioane euro anual, notează descopera.ro.

În acest studiu, primul care analizează posibilul impact al încălzirii globale asupra zborurilor, cercetătorii au folosit un computer pentru a simula jet stream-ul din Atlanticul de Nord, un curent care se formează din cauza diferenţelor de temperatură dintre aerul arctic şi cel tropical. Acest curent afectează coridorul de zbor dintre Europa şi America de Nord, care înregistrează zilnic 300 de zboruri, atât către vest, cât şi către est. Studiul a concluzionat că dublarea nivelului de dioxid de carbon, care se pare că va avea loc în prima jumătate a acestui secol, va provoca o schimbare în ceea ce priveşte puterea turbulenţelor şi numărul acestora. Acestea vor face ca zborurile să nu mai fie atât de confortabile, ceea ce va determina modificarea rutelor de zbor, lucru care va presupune o durată mai mare de zbor, un consum mai mare de combustibil şi mai multă poluare.