Cutremur în Noua Zeelandă – cea mai neagră zi

53

Un cutremur cu magnitudinea de 6.3 grade pe scara Richter a zguduit Christchurch, cel de-al doilea mare oraș din Noua Zeelandă. Seismul a avut loc marţi, 22 februarie, la ora locală 13, urmat de o replică de 5.6 grade Richter la doar 15 minute și o alta de 5.5 cu puţin înainte de ora 15.

Autorităţile au decretat stare de urgenţă în regiune. S-a început procesul de evacuare masivă a centrului orașului pe fondul pierderilor de vieţi omenești și al prăbușirii mai multor clădiri, vechi sau moderne. Mai multe victime se aflau în două autobuze peste care au căzut clădiri. Spitalul central a fost evacuat, aeroportul a fost închis, iar turla catedralei centrale, vechi de 147de ani, s-a prăbușit. O altă catedrală de 106 ani a fost serios afectată, mai mult de jumătate din structură prăbușindu-se.

Publicaţia New Zealand Herald anunţă că liniile telefonice și de electricitate au fost întrerupte, inclusiv numărul de urgenţă 111. În alte zone ale orașului, străzi întregi au fost crăpate, cu asfaltul ridicându-se la un metru. Ţevile de alimentare cu apă au cedat și multe străzi au fost inundate.

Cutremurul a avut loc la o oră în care întreaga populaţie, de 350.000 de locuitori, era activă. „Fără îndoială, aceasta va fi o zi neagră pentru orașul zguduit", a spus primarul din Christchurch, întrebat cu privire la pierderile de vieţi omenești. După ce au apărut și primele statistici, indicând 65 de morţi și sute de dispăruţi, prim-ministrul a declarat: „Aceasta ar putea fi cea mai neagră zi a Noii Zeelande.” La o primă estimare, pagubele sunt mai mari decât cele produse de seismul din luna septembrie.

Ultimul cutremur major, cu magnitudinea de 7,1 grade Richter, a avut loc pe 4 septembrie, dar nu s-a soldat cu nicio pierdere de vieţi omenești. Noua Zeelandă se situează la capătul de sud al Inelului de Foc al Pacificului, acolo unde se întâlnesc placa tectonică a Pacificului cu cea Indo-Australiană. În fiecare an au loc peste 14.000 de cutremure, dintre care doar aproximativ 20 au o magnitudine care să depășească 5 grade Richter.