Despăgubiri de 20 mld $ pentru victimele dezastrului ecologic din Golful Mexic

89

Președintele american a anunţat că firma BP (British Petroleum) va plăti 20 de miliarde de dolari pentru daunele din Golful Mexic. Aceasta pare a fi prima veste bună în nesfârșitul serial al dezastrului ecologic din Golful Mexic.

   

    Responsabilă de administrarea platformei petroliere, BP va pune la dispoziţia unei agenţii independente suma negociată cu administraţia americană. Vor fi compensate astfel pierderile industriei regionale (pescărie, restaurante, turism) dar și costurile de reabilitare ecologică a zonei.

    Fondurile vor fi alocate după următorul calendar: 3 miliarde în vară, 2 miliarde în toamnă și câte 1.2 miliarde în fiecare trimestru până la atingerea plafonului stabilit. Pierderile companiei vor fi însă mult mai mari. Se estimează că suma de 20 miliarde va fi depășită cu mult date fiind costurile de curăţare, pierderile de vieţi omenești și celelalte pagube materiale, amenzile civile.

    Un desfășurător al seriei de evenimente indică pașii făcuţi în cele aproape două luni.

20 aprilie – o explozie zguduie platforma petrolieră Deepwater Horizon din Golful Mexic. Mor 11 muncitori și alţi 17 sunt răniţi.

22 aprilie – platforma Deepwater Horizon se prăbușește. Pierderile sunt estimate la circa 8000 de barili pe zi.

25 aprilie – are loc o serie de încercări nereușite de a stopa pierderile.

29 aprilie – incidentul este catalogat de ministerul de securitate internă ca fiind „o pierdere de importanţă naţională".

2 mai – Obama vizitează pentru prima oară zona de coastă.

3 mai – o flotilă de 200 de nave începe una dintre cele mai mari operaţiuni de colmatare a scurgerii de petrol în Atlantic.

11 mai – directorii executivi ai companiilor care administrau platforma sunt chemaţi la audieri în faţa congresmenilor americani.

19 mai – pata de petrol atinge pentru prima oară coastele statului Loiusiana.

31 mai – incidentul este declarat de Casa Albă ca fiind cel mai mare dezastru ecologic din istoria SUA.

1 iunie – ministerul de justiţie american începe un dosar de anchetă civilă și penală cu privire la explozia platformei și a pierderilor de ţiţei.

8 iunie – observatorii ecologici anunţă că pierderile de ţiţei se extind și pe fundul oceanului, nu doar la suprafaţă.

15 iunie – președintele Obama vorbește pentru prima oară la televizor din biroul oval cu privire la măsurile luate pentru prevenirea și compensarea pierderilor.

16 iunie – deși mecanismele de captare reușesc să recupereze 15.000 de barili pe zi, pierderile sunt între 35.000-60.000 de barili pe zi. BP afirmă regretul pentru tragedie și promite o compensare de 20 de miliarde de dolari.