Intoleranţă religioasă reciprocă – lumea creştină vs. lumea musulmană

1698

Mai multe state musulmane au cerut Organizaţiei Naţiunilor Unite să ia măsuri drastice împotriva valului de islamofobie care se manifestă în Occident, în special în lumea presei. Delegaţii unor ţări musulmane, între care Pakistanul şi Egiptul, s-au adresat Consiliului pentru Drepturile Omului (ONU), atrăgând atenţia asupra rasismului şi discriminării la care sunt supuse populaţiile musulmane, notează Reuters.

   

   „Popoarele de origine arabă se confruntă cu noi forme de rasism, discriminare rasială, xenofobie şi forme înrudite de intoleranţă, experimentând discriminarea şi marginalizarea", a declarat un delegat egiptean. La rândul lor, delegaţii Pakistanului au vorbit despre necesitatea creării şi promovării „unei atmosfere de respect şi toleranţă pentru diversitatea culturală şi religioasă".

    Reprezentanţii ţărilor musulmane au evitat subiectul discriminării la care sunt supuşi creştinii în ţările cu populaţii majoritar musulmane. Christian News Today relatează azi cazul unei fete creştine, de 14 ani, din Pakistan, care a fost răpită şi violată de cinci musulmani din Rawalpindi (Pakistan). „Am participat la o întâlnire religioasă islamică la care vorbitorul a spus că dacă te căsătoreşti cu o fată din afara religiei musulmane sau dacă violezi o fată din afara religiei musulmane, vei primi, în cer, 70 de fecioare", a spus unul dintre violatori. „Este ruşinos faptul că liderii religioşi încurajează acte inumane", a declarat rev. John Gill, de la Biserica Catolică din Shamsabad.

    O tânără creştină (17 ani), din Somalia, a fost bătută în mod repetat de părinţii ei şi a fost ţinută legată de un copac, pentru că a renunţat la islam şi s-a convertit la creştinism, anunţă Compass Direct News. Părinţii au dus-o şi la medic, fiindu-i prescris un tratament pentru boli mentale. „Avem nevoie de rugăciuni şi de ajutor împotriva unor astfel de acte inumane, precum şi pentru libertatea religioasă a poporului somalez", a declarat un lider creştin din regiune.

    În timp ce în lumea musulmană, drepturile creştinilor sunt încălcate frecvent, Occidentul pare să devină tot mai puţin tolerant faţă de credincioşii musulmani. Chestiuni precum interzicerea crucifixului în şcolile publice sau purtarea vălului musulman în instituţii publice nu sunt probleme care să afecteze întreaga societate şi care să impună intervenţii la nivel înalt, din partea politicienilor, crede Thorbjørn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei. Într-un interviu acordat publicaţiei Der Spiegel, Jagland a declarat că nu sunt necesare legi care să interzică purtarea vălului, fiecare instituţie de învăţământ putând să îşi formuleze propriile reguli în această privinţă.

    „Europa a suferit din cauza fundamentalismului şi a diverselor ideologii. N-ar trebui să revenim la această situaţie" a mai spus Jagland.

Niciun articol afișat