Bisericile etichetate cu Energy Star vor să încetinească încălzirea globală

21

    Lambriuri din secolul XVIII şi dotări avizate „Energy Star" – asta observă cu ochiul liber oricine păşeşete în biserica First Parish din Needham, Massachussets (SUA).

    Deşi este mai obişnuit pentru computere, frigidere şi maşini de spălat să îşi afişeze consumul de energie, decât este pentru clădiri, o biserica din Massachussets este printre cele 9 locaşuri de închinare din SUA pentru care eficienţa energetică este o datorie civică.

    Printre dotările bisericii construite în 1774 se numără un sistem de control al temperaturii, pentru a evita climatizarea camerelor care nu sunt folosite, un sistem de ventilaţie adaptabil în funcţie de numărul de persoane din cameră, bazat pe calcularea cantităţii de CO2 din aer şi pereţii izolaţi termic.

    Renovarea ecologică a bisericilor poate avea un impact foarte mare, pentru că oamenii pot aplica la locul de muncă şi în casele lor principiile de eficienţă pe care le învaţă la biserică, este de părere Michael Zatz, manager Energy Star în departamentul Clădiri Comerciale din cadul Agenţiei Naţional de Protecţie a Mediului din SUA, citat de Washington Times.