Studiu: Dragostea romantică = dependenţă

425

    Oamenii de ştiinţă au descoperit o bază neurologică a suferinţei cauzate de destrămarea unei relaţii romantice. „Dragostea romantică este o dependenţă," a spus Helen E. Fisher, antropolog al Universităţii Rutgers, coordonatorul unui studiu care a fost publicat în numărul din iulie al Journal of Neurophysiology.

    „Este o dependenţă minunată atunci când lucrurile merg bine şi o dependenţă oribilă atunci când lucrurile merg prost," a explicat Fisher.

    În urma unui experiment care a implicat 15 subiecţi care au fost părăsiţi de persoana iubită, cercetătorii au observat că atât în cazul bărbaţilor cât şi în cazul femeilor vizionarea de imagini cu fostul partener activează zone ale creierului asociate cu recompensa, pofta sau dependenţa, controlul emoţiilor, sentimente şi ataşament, dar şi cu durerea fizică.

    O altă concluzie a studiului a fost că pe măsură ce trece timp de la despărţire, zona din creier responsabilă pentru emoţii se activează mai greu, confirmând expresia populară care spune că „timpul le vindecă pe toate."