Aerul poluat afectează memoria şi favorizează depresia

315

Poluarea aerului este asociată cu dificultăţile de învăţare, cu problemele de memorie şi chiar cu apariţia depresiei. Inhalarea aerului poluat determină, pe termen lung, modificări ale creierului şi apariţia unor afecţiuni ale inimii şi plămânilor.

Concluziile aparţin unei echipe de cercetători din statul american Ohio şi au fost publicate în Molecular Psychiatry, informează psychcentral.com.

„Rezultatele [studiului] sugerează că expunerea prelungită la aerul poluat poate să aibă efecte negative, vizibile, asupra creierului, fapt ce ar putea să conducă la o serie de probleme de sănătate. Lucrul acesta ar putea să aibă implicaţii îngrijorătoare şi semnificative pentru oamenii care trăiesc şi lucrează în zonele urbane poluate din întreaga lume”, a declarat Laura Fonken, care a condus acest studiu.

Studiul a fost realizat pe şoareci care au fost expuşi la aer poluat câte 6 ore zilnic, 5 zile pe săptămână, timp de 10 luni. Aerul la care au fost expuşi conţinea particule similare celor emise de vehiculele din trafic şi de marii producători industriali. Cercetătorii s-au asigurat că şoarecii sunt expuşi exact genului de aer pe care oamenii îl inhalează în zonele urbane. După cele 10 luni de expunere la acest tip de aer, echipa de cercetători a realizat o serie de teste pentru a observa comportamentul cobailor.

La testele de învăţare şi verificare a memoriei, şoarecii expuşi aerului poluat au avut nevoie de mai mult timp pentru a învăţa comportamente necesare supravieţuirii şi au avut dificultăţi în a-şi aminti comportamente esenţiale supravieţuirii, comparativ cu şoarecii care nu au fost expuşi aerului poluat.

„Cu cât învăţăm mai mult despre efectele expunerii prelungite la aerul poluat asupra sănătăţii, cu atât mai multe motive avem să fim îngrijoraţi”, a declarat Randy Nelson, co-autor al studiului.

Environmental Health Perspectives a publicat, în aprilie, raportul unor cercetători de la Columbia Center for Children’s Environmental Health şi de la Institute of Cancer Research, din Anglia. Aceştia au descoperit că expunerea mamelor, în perioada sarcinii, la o serie de poluanţi ai aerului, este asociată cu probleme comportamentale ale copilului. Studiul a fost realizat pe 215 copii monitorizaţi din perioada sarcinii şi până la vârstele de 5-7 ani. S-a constatat că aceia ai căror mame fuseseră expuse aerului poluat prezintă simptome legate de deficitul de atenţie, stări de anxietate şi depresie.

American Lung Association a publicat, în aprilie, raportul anual cu privire la poluarea aerului în care atrăgea atenţia că jumătate din populaţia Statelor Unite, respectiv 154,5 milioane de americani, trăiesc în zone unde nivelul de poluare este periculos pentru starea de sănătate a omului, notează Reuters.

Cercetători de la Universitatea din Göteborg, Suedia, au publicat la sfârşitul lunii iunie un raport în care arată că schimbările climaterice au potenţialul de a spori semnificativ riscul afectării plantelor de către concentraţiile mari de ozon. „Rezultatele arată că riscul afectării plantelor de către ozon este mai mare în Europa Centrală, unde concentraţiile de ozon sunt mai ridicate”, a declarat Jenny Klingberg, de la universitatea suedeză.