Cele mai recente dezastre ecologice

948

Recent, două dezastre ecologice din ţări diferite au lăsat milioane de oameni fără acces la apă potabilă. Cele două situaţii reaprind dezbaterile publice privind găsirea unor soluţii care să ne permită un trai fără pericolul presupus de chimicalele din industria minieră sau din agricultură.

Deversarea a peste 5 milioane de metri cubi de deşeuri de la minele de cupru şi aur din muntele Polley, Canada, a contaminat apa potabilă, afectând aproximativ 300 de persoane. Deşeurile, care echivalează cu cantitatea de apă din 2.000 de piscine olimpice, pot conţine, printre altele, arsenic, mercur şi sulf, ceea ce face ca situaţia de faţă să fie catalogată drept dezastru ecologic, notează cbc.com.

În prezent, experţii în domeniu lucrează intens la testarea canalelor de apă pentru a obţine detalii despre nivelul de contaminare. Se pare că deocamdată nu a fost afectată nicio persoană, însă chiar şi aşa impactul asupra mediului înconjurător este enorm, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung, notează thinkprogress.com.

Cu o problemă asemănătoare se confruntă şi cei 400.000 de locuitori din nordul regiunii Ohio, SUA. Nu este pentru prima dată când angajaţii de la centrala de pe lacul Erie atrag atenţia asupra înmulţirii într-un ritm rapid a algelor din lac, însă acum lacul s-a transformat într-o mare verde, care pune în pericol atât oamenii, cât şi animalele, din cauza toxinelor pe care le eliberează algele, potrivit washingtonpost.com. Lacul Erie este sursa principală de apă potabilă a 11 milioane de oameni.

Consumul apei contaminate ar putea provoca urticarie, crampe și stări de vomă. Autorităţile din domeniul sănătăţii au recomandat copiilor şi persoanelor care știu că au un sistem imunitar slab să evite să se spele cu această apă. Situaţia este critică, atât în casele oamenilor, cât şi în spitale, unde o serie întreagă de intervenţii chirurgicale au fost amânate.

Diferite grupuri de ecologişti şi cercetători au cerut de mult timp să se micşoreze cantitatea de fosfor care se varsă în lac și care duce la suprapopularea cu alge. Se pare că acesta provine din soluţiile de fertilizare pe care le folosesc agricultorii, motiv pentru care s-a dat o lege prin care aceştia sunt obligaţi să urmeze un curs de formare în ceea ce priveşte folosirea fertilizanţilor. De asemenea, a fost alocat 1 milion de dolari pentru cercetarea modului în care s-ar putea folosi fosforul în agricultură fără a afecta râurile şi lacurile.