Victor Ponta: Proiectul Roșia Montană este închis. Protestatarii și-au atins scopul (video)

13

Premierul Victor Ponta a anunţat luni că proiectul de exploatare a aurului de la Roșia Montană „este închis" și că protestele de stradă și-au atins scopul, informează HotNews.

Premierul Victor Ponta a anunţat luni că proiectul de exploatare a aurului de la Roșia Montană „este închis" și că protestele de stradă și-au atins scopul, informează HotNews.

„Evident, vor exista procese", a spus Victor Ponta. „Nu vreau ca eu sau alţi miniştri să fim acuzaţi de subminarea economiei naţionale", a mai declarat premierul. „Nu eram foarte clar într-o direcţie sau alta. Vreau să mă asigur că proiectul va fi pus pe ordinea de zi a Senatului şi se va respinge. Eu, ca prim-ministru, va trebui să găsesc alte soluţii pentru crearea locurilor de muncă", a mai spus Ponta, minute mai târziu, după ce liderul PNL Crin Antonescu a cerut suspendarea proiectului.

„Poate că ar fi fost mai bine să existe o dezbatrere mai lungă, dar dacă s-a luat decizia, s-a luat. Să intrăm rapid în procedura de respingere. Avem şi declaraţia preşedintelui Blaga care votează tot pentru respingere", a mai spus Ponta.

„Sunt convins că președintele senatului va lua toate măsurile, iniţiem rapid… În momentul în care e clar majoritatea împotrivă, nu mai are rost să lungim lucrurile. Este foarte clar că acum decizia e luată și haideţi atunci la Senat să închidem cât mai repede proiectul. Senatul, în procedura de urgenţă, să respingă proiectul, îl trimite la Camera (Deputaţilor), îl respinge și Camera și cu asta basta", a repetat premierul în declaraţia sa.

În urma declaraţiilor prim-ministrului Victor Ponta, Campania Salvaţi Roșia Montană a anunţat că protestele vor mai continua până când Parlamentul, prin Senat și Camera Deputaţilor va vota respingerea proiectului de lege; Guvernul va respinge în procedura de urgenţă prin hotărâre de guvern acordul de mediu; Roșia Montană va fi inclusă pe lista tentativă a României pentru UNESCO; Cianura va fi interzisă prin lege în activităţile miniere din România și cei patru iniţiatori ai acestui proiect de lege: ministrul marilor proiecte (Dan Şova), cel al mediului (Rovana Plumb), cel al culturii (Daniel Barbu) şi directorul ANRM (Gheorghe Duţu) vor fi demiși.