De ce sunt prietenii o comoară pentru sănătatea ta

604

Prietenii adevăraţi sunt o adevărată binecuvântare, deoarece în aceștia poţi avea încredere că îţi vor fi alături nu numai la bine, ci și la greu. Oamenii dragi din jurul tău nu sunt numai un punct de sprijin, dar și o adevărată comoară pentru sănătatea ta, iar relaţiile cu aceștia îţi pot face viaţa mai lungă și mai frumoasă.

Când vine vorba de acele persoane dragi din jurul tău, numărul lor nu este atât de important pe cât este calitatea legăturii, subliniază Mayo Clinic.

Investiţia în construirea relaţiilor de prietenie puternice merită orice efort! Să clădești și să întreţii relaţii de prietenie ar trebui să devină o prioritate pentru noi, însă timpul limitat, cariera, activităţile de acasă, distanţa sau interesele pot face dificilă această „misiune”. Vestea bună e că niciodată nu e prea târziu să cultivi relaţii de prietenie, să te bucuri de acestea și de beneficiile pe care le aduc sănătăţii tale fizice, dar și cele mentale.

1. Prietenii te feresc de boli. Un studiu a ajuns la concluzia că persoanele care au legat mai multe relaţii sociale au un risc mai mic de a răci, decât cei care petrec mai mult timp singuri, notează publicaţia Health. Un alt studiu a arătat că relaţiile de prietenie pot ajuta la micșorarea riscului de dezvoltare a problemelor de sănătate chiar și cu 10 ani, arată Huffington Post.

2. Prietenii te ajută să trăiești mai mult. Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Brigham Young a arătat că prietenii pot crește speranţa de viaţă cu până la 50 de procente, indiferent de vârsta pe care o ai. În schimb, izolarea socială poate fi la fel de dăunătoare precum fumatul a 15 ţigări pe zi, consumul de alcool, lipsa activităţii fizice și este de trei ori mai periculoasă decât obezitatea, punctează cercetătorii.

3. Prietenii te ajută să ai un somn mai odihnitor. Un studiu realizat de oamenii de știinţă de la Universitatea din Chicago a descoperit că singurătatea poate conduce la scăderea calităţii somnului, scrie Health.

4. Prietenii îţi „ascut” mintea. Mai multe studii au subliniat importanţa relaţiilor sociale în prevenirea declinului cognitiv. Cercetătorii de la Rush Alzheimer’s Disease Center din Chicago au observat o scădere cu până la 70% a riscului de dezvoltare a demenţei în cazul persoanelor mai în vârstă, active social, punctează Time. Același studiu subliniază că relaţiile sociale ajută și la micșorarea riscului apariţiei dizabilităţilor fizice. Un alt studiu efectuat de oamenii de știinţă de la Universitatea din Michigan arată că doar 10 minute de conversaţie cu ceilalţi poate spori abilităţile cognitive și performanţele la fel de mult ca rezolvarea jocurilor de cuvinte încrucișate, subliniază Huffington Post.

Pe lista beneficiilor pe care conexiunile sociale ni le aduc sănătăţii fizice, psihice și bunăstării interioare putem adăuga și creșterea stimei de sine, creșterea sentimentului de apartenenţă, sporirea stării de fericire și reducerea stresului. De asemenea, uneori prietenii te pot motiva să faci acele schimbări necesare în stilul de viaţă, dar și în comportament, lucru care te poate ajuta să renunţi la obiceiurile rele și să le înlocuiești cu unele pozitive.

În schimb, singurătatea poate fi o boală grea și contagioasă, iar efectele sale se pot răsfrânge atât asupra sănătăţii psihice, cât și asupra celei psihice, influenţând creșterea nivelului stresului, funcţionarea sistemului imunitar și a celui cardiovascular, subliniază John Cacioppo, psiholog la Universitatea din Chicago. De asemenea, izolarea socială încurajează practicarea obiceiurilor alimentare nesănătoase, consumul de băuturi alcoolice, dezvoltarea unui comportament antisocial. De multe ori singurătatea naște depresie, iar în unele cazuri poate fi fatală, conchide expertul.