FOMO: Boala utilizatorilor de Facebook și Twitter

2476

Rebecca Sullivan se afla într-un concediu mult visat în Bali, bucurându-se de priveliștea superbă a unui apus, departe de grijile de acasă. Însă toată bucuria acestor clipe de relaxare a dispărut odată ce și-a verificat contul de Instagram unde a văzut ce mai fac prietenii și colegii ei. Acesta a fost elementul care i-a declanșat o teamă copleștioare că a rămas pe dinafară, că nu participă la evenimentele interesante de acasă, un fenomen denumit FOMO (Fear Of Missing Out).

„Eram într-o escapadă romantică minunată, pe care am așteptat-o de luni întregi. Mă simţeam epuizată și abia așteptam să plec din oraș și să pornesc într-o aventură. Eram literalmente în paradis, dar îmi doream să fi fost acasă, stând cu prietenii într-un bar. De ce nu puteam să trăiesc momentul și să apreciez ceea ce se petrecea în jurul meu?” scrie Sullivan într-un articol pentru News.com.au.

Cazul tinerei nu este singular. Fenomenul FOMO este extrem de răspândit în special printre tinerii de până la 30 de ani. Un studiu efectuat de JWT Intelligence arăta că circa 72% dintre persoanele de 18-33 de ani se confruntă cu această teamă. De asemenea, rezultatele arată că bărbaţii au experimentat mai frecvent frica de a rămâne pe dinafară, în raport cu femeile.

Și dr. Andrew Przybylsky, de la Universitatea din Essex a ajuns la concluzia că persoanele sub 30 de ani sunt cele mai expuse riscului de a dezvolta FOMO, o condiţie „caracterizată de dorinţa de a rămâne conectat continuu la ceea ce fac alţii”, citează Psychology Today. De asemenea, expertul sugera că reţelele sociale, care ne ţin la curent cu ceea ce fac prietenii, influenţează această teamă. „Există un motiv bun pentru care ar trebui să ne așteptăm ca cei care se tem că rămân pe dinafară gravitează spre social media”, a declarat dr. Przybylsky, citat de Your Beauty.

Concluzia acestuia este întărită de rezultatele unui sondaj care arătau că peste jumătate dintre utilizatorii de reţele sociale suferă de sindromul FOMO.

Frica ce nu te lasă să trăiești

„Avem atâtea moduri diferite de a comunica, prin intermediul telefoanelor, cu ajutorul Twitter și Facebook. Am acces la tot ceea ce faci tu zi de zi, iar acest lucru îmi poate alimenta insecurităţile și emoţiile de gelozie, deoarece simt că nu fac atât de multe lucruri interesante ca tine”, puncta psihiatrul Johnny Lops, pentru Your Beauty.

Noile achiziţii, pozele din vacanţe sau ieșirile cu prietenii, o promovare la serviciu sau începutul unei noi relaţii, toate aceste update-uri pe care le observăm în timp ce navigăm pe reţelele sociale ne fac să ne gândim la propria viaţă. Constatăm cum o serie de lucruri interesante se petrec în vieţile celorlalţi, în vreme ce în a noastră pare că nu se întâmplă nimic. Astfel stima de sine scade și apar sentimentele de nemulţumire faţă de propria persoană, de invidie faţă de cei care par să își trăiască viaţa la cote maxime. Toate acestea ne alimentează teama că nu suntem suficient de buni, că nu vom obţine ceea ce ne dorim și că vom rămâne pe dinafară, sugera psihoterapeuta Jenny Giblin. Mai departe însă, frica de a rămâne pe dinafară poate naște depresie, rușine sau chiar comportamente violente.

De altfel, această temere dăunează nu doar stării noastre psihice, ci și propriilor finanţe, a arătat un studiu britanic, citat de Daily Mail. De teama de a nu pierde oportunităţi sociale sau evenimente la care participă prietenii, 16% dintre participanţi au declarat că nu refuză astfel de ocazii, chiar dacă nu și le permit.

Fericirea de a rămâne pe dinafară

„Dacă îţi dai seama că te compari cu alţii, că te simţi gelos sau în urmă cu viaţa, adu-ţi aminte că nu există niciun alt motiv pentru care nu poţi avea și tu acele lucruri, afară de gândul că nu poţi”, puncta Giblin.

De asemenea, aparenţele pot fi înșelătoare, iar reţelele sociale nu fac o excepţie în acest sens. Nu de puţine ori, viaţa reală este diferită și mult mai complexă decât ceea ce afișează prietenii pe Facebook sau alte reţele de socializare. De aceea, informaţiile pe care le citești pe astfel de platforme trebuie trecute printr-un filtru de scepticism.

La fel de important este să înlocuiești eventuala invidie sau gelozie cu dorinţa de a cunoaște și de a explora. Cu siguranţă cineva, în acest moment, face ceva interesant la care tu nu iei parte, ori are o slujbă extraordinară. În loc să îl invidiezi, îl poţi ruga să îţi împărtășească mai multe despre experienţa ta, iar informaţiile pe care le obţii le poţi folosi pentru a te inspira pe viitor. S-ar putea ca aceste lucruri noi pe care le afli să fie exact ceea ce aveai nevoie pentru a face, la rândul tău, pasul spre a-ţi trăi viaţa așa cum vrei. „Poţi folosi FOMO pentru a te inspira și motiva”, adăuga Giblin.

Anul acesta a fost marcat de apariţia unui nou trend, opus fricii de a rămâne pe dinafară — JOMO (Joy Of Missing Out). Ideea a pornit de la bloggerul Anil Dash, care, timp de o lună de zile, s-a deconectat de la platformele de social media, odată cu nașterea fiului său, scrie Daily Mail. Concluziile proaspătului tată după această experienţă au fost că nu a pierdut absolut nimic. JOMO înseamnă „să te bucuri de ceea ce faci aici și acum și nu pe social media”, explică Ann Mack de la JWT.

„O viaţă trăită cu recunoștinţă” este cheia către fericire, dezvăluie călugărul David Steindl-Rast în discursul său din cadrul TED Global 2013. Iar acest sentiment poate apărea chiar și atunci când ceilalţi fac lucruri mult mai interesante decât tine. Tot ce trebuie să faci este să privești către binecuvântările și darurile din viaţa ta.

Foto: stockvault.net