Fiecare grad în plus la temperatura mondială crește cu 2,3 metri nivelul mării

321

Încălzirea globală ar putea determina o creştere record a nivelului apelor, cu aproximativ 2,3 metri la fiecare grad Celsius înregistrat în plus faţă de temperatura mondială, avertizează cercetătorii germani într-un raport publicat luni, informează Reuters.

Coordonatorul studiului, Andres Levermann, de la Institutul pentru Cercetare a Impactului Climatic Potsdam, a declarat pentru Reuters că este încrezător în datele obţinute în urma studiului. Acestea, afirmă el, pot constitui „un reper faţă de care să poată fi estimată creșterea nivelului mării, odată cu creşterea temperaturii".

Cercetarea a analizat date legate de evenimente climatice din trecut, corelate cu simulări pe calculator ale efectelor celor mai importanţi factori ce contribuie la creşterea nivelului mărilor pe termen lung (expansiunea termică a oceanelor, topirea gheţarilor şi a calotelor glaciare din Antarctica şi Groenlanda).

Conform Grupului Interguvernamental de Experţi privind Schimbările Climatice (IPCC), secolul trecut a adus cu sine o creştere a nivelului mării de 17 centimetri. Rata de creştere s-a accelerat cu circa 3 milimetri anual, iar o treime din actuala creştere se produce în Antarctica şi Groenlanda.

Cei mai sceptici specialişti pe probleme climatice nu sunt convinşi însă de rezultatele acestei cercetări, punând la îndoială acurateţea rezultatelor obţinute de previziunile climatice realizate pe calculator. De asemenea, aceştia susţin că modificările ciclice ale temperaturilor la nivel global din trecut sunt dovada că aceste schimbări sunt ceva natural.

Studii anterioare au preconizat creşteri ale nivelului mării de până la 2 metri până în anul 2100. David Vaughan, directorul proiectului Ice2sea a declarat pentru Reuters că cel mai puternic impact pe care creşterea nivelului apelor îl aduce este mărirea potenţialului distructiv al furtunilor care vor avea loc în viitorul apropiat. În plus, în cazul unei încălziri globale moderate, în acest secol cel mai probabil nivelul mărilor va creşte cu circa 16,5, până la 69 de centimetri.

Între timp însă, Organizaţia Mondială de Meteorologie avertizează că anul trecut a fost atins un nou record al topirii gheţarilor din Oceanul Arctic. În acelaşi timp, la cea mai mare altitudine din lume, în regiunea vârfului Everest, gheţarii s-au micşorat cu aproximativ 13 procente în ultimii 50 de ani, iar topirea gheţarilor din Alpii Elveţieini pun în pericol vieţile locuitorilor din regiune, oamenii fiind ameninţaţi de inundaţii din cauza prăbuşirilor stâncilor şi revărsarea apelor.