În așteptarea celui mai recent raport ONU privind încălzirea globală

100

Până la 3 milioane de decese premature ar putea fi prevenite, în fiecare an, dacă autorităţile ar lua măsuri pentru reducerea semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră, susţin mai mulţ cercetători de la Universitatea de stat din Carolina de Nord (SUA).

„Am descoperit că reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ar putea duce la o scădere importantă a concentraţiei de poluanţi din aer, având astfel un impact foarte semnificativ asupra vieţilor salvate", a declarat cercetătorul şi coordonatorul studiului, Jason West, pentru livescience.com. Potrivit ceretătorilor, reducerea „agresivă" a emisiilor cu efect de seră (şi implicit a gazelor poluante) ar putea preveni între 300 şi 700.000 de morţi premature anual, până în 2030, dintre care două treimi în China, până la 1,8 milioane până în 2050 şi între 1,4 şi 3 milioane de decese pe an până în 2100, sintetizează Yahoo! News.

 

Foarte multe decese au loc în Asia de Est și Asia de Sud, unde populaţia este numeroasă și poluarea aerului este severă. Conform unui infografic publicat de PopSci, Europa este foarte aproape ca nivel de mortalitate cauzată de poluare după Asia. Graficul PopSci compilează informaţii ce compară numărul de decese anuale, la mia de km2 în anii 1850 vs 2000.

Oamenii de știinţă par a fi mai siguri ca niciodată că gazele cu efect de seră provenite din activităţile umane stau la baza fenomenului de încălzire globală, a declarat Rajendra Pachauri, președintele Comisiei ONU privind Schimbările Climatice, citat de BBC. Comisia condusă de Pachauri urmează să emită un raport privind situaţia climei mondiale, săptămâna aceasta, în Stockholm (Suedia).

Ultimul raport al comisiei a fost criticat, după ce o eroare de măsurare a gheţarilor a dezvăluit alte greșeli în cadrul studiului, însă profesorul Pachauri a declarat că procedurile au fost reformate și studiul verificat. Profesorul susţine că fenomenul încălzirii globale nu dă semne să stagneze. Ba mai mult, potrivit lui Pachauri, comisia este „tot mai convinsă că schimbările climatice au loc, și că oamenii sunt responsabili pentru aceasta."

„Aș vrea să atrag atenţia," a spus Pachauri, „asupra faptului că Organizaţia Mondială de Meteorologie a emis rapoarte care spun clar, pe baza observaţiilor, că primul deceniu al acestui secol a fost cel mai cald din istorie."

Organizaţia creștină Christian Aid a lansat un apel către guverne, îndemnând ca acestea să ia în serios avertizările Comisiei ONU. Reprezentanţii organizaţiei s-au arătat „extrem de îngrijoraţi cu privire la descoperirile Comisiei ONU. Organizaţiile noastre partenere, care lucrează pentru comunităţile sărace care deja trăiesc în condiţii dificiele, în Africa, Asia și America Latină, spun că milioane de oameni vulnerabili suferă deja consecinţele schimbării climatului și se pregătesc pentru condiţii meteo mai imprevizibile, chiar extreme."

Potrivit aceleiași organizaţii „este vital ca guvernele să ia seama la avertizarea oamenilor de știinţă ai Comisiei ONU și să reducă emisiile de carbon. Timpul pentru discuţii a expirat, avem nevoie de acţiune, și asta rapid," citează Ekklesia.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.