5 lucruri neobișnuite care te deprimă

1506

Nu numai evenimentele nefericite sau problemele pe care le ai îţi provoacă depresie. În spatele acestei stări pot sta diverși factori ieșiţi din comun.

Iată câteva motive neobișnuite pentru care te simţi deprimat, enunţate de publicaţia Health:

1. Schimbările de anotimp. 1% dintre persoane suferă de o formă de depresie odată cu instalarea verii. Schimbarea de temperatură poate micșora abilitatea corpului de a se adapta noilor condiţii, fenomen cauzat de un dezechilibru la nivelul chimiei creierului și a melatoninei, hormon implicat în reglarea ritmului circadian, explică dr. Alfred Lewy, profesor de psihiatrie la Oregon Health and Science University. De asemenea, odată cu instalarea iernii, unele persoane pot fi afectate de această tulburare afectivă sezonieră.

2. Afecţiunile glandei tiroide. Unul dintre simptomele care indică dezvoltarea hipotiroidismului (atunci când secreţia hormonului tiroidian este insuficientă) este experimentarea stării de depresie. Alte semnale ale afecţiunii sunt constipaţia, starea de oboseală și sensibilitatea la răceală.

3. Ai prea multe opţiuni. Gândește-te numai la rafturile pline ale magazinelor, încărcate de o mulţime de variante ale unui singur tip de produs. Persoanele care petrec prea mult timp căutând cel mai bun produs dintr-o varietate largă de opţiuni sunt predispuse la un comportament caracterizat de perfecţionism, dar și la depresie, au arătat studiile.

4. Viaţa la oraș. Persoanele care locuiesc în zonele urbane au cu 39% mai multe șanse de a suferi de depresie, faţă de cei care locuiesc în zonele rurale, a arătat un studiu. Acest lucru ar putea fi explicat de faptul că locuitorii de la oraș au o activitate crescută în regiunea creierului responsabilă de reglementarea stresului, punctează un alt studiu apărut în 2011, în publicaţia de specialitate Nature.

5. Prea mult timp petrecut pe reţelele de socializare. Mai multe studii sugerează că adolescenţii și preadolescenţii ar putea suferi de depresie pentru că stau prea mult timp conectaţi la reţelele sociale sau pe chat. Canalele de comunicare online pot naște dependenţă, iar petrecerea unui timp îndelungat în lumea virtuală poate conduce la o scădere a calităţii relaţiilor interpersonale, a vieţii sociale reale, dar și la formarea unei percepţii nerealiste asupra lumii.

Fumatul, calitatea slabă a somnului, sfârșitul serialelor sau al filmelor, anticoncepţionalele sau chiar o relaţie nesatisfăcătoare cu fraţii sunt alte motive inedite care pot conduce la instalarea depresiei, informează Health.