Ne sufocăm tot mai eficient planeta

217

Nivelul de emisii de gaze cu efect de seră continuă să crească şi o face în cel mai rapid ritm din 1984. Organizaţia Meteorologică Mondială (WMO) atrage atenţia asupra necesităţii unui tratat în ceea ce priveşte clima la nivel global.

Buletinul anual al WMO include date referitoare la emisiile de gaze cu efect de seră care rămân în atmosferă după ce acestea interacţionează cu aerul, pământul şi apele. Aproape jumătate dintre emisii sunt absorbite de către mări, vegetaţie şi fiinţe vii. Potrivit buletinului, în anul 2012 nivelul de dioxid de carbon a atins 393 părţi/milion (ppm), iar în anul 2013 cu 3 ppm mai mult, notează BBC.

Nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră nu numai că nu a fost redus, ci a crescut anul trecut în cel mai rapid ritm din ultimii 30 de ani, potrivit secretarului general WMO, Michel Jarraud. „Ne aflăm într-un cursă contra-cronometru”, declara el referindu-se la necesitatea de a reduce emisiile de dioxid de carbon şi alte gaze cu efect de seră.

Potrivit buletinului, creşterea nivelului de dioxid de carbon din anul 2013 nu este cauzată numai de creşterea emisiilor, ci şi de reducerea capacităţii biosferei Pământului de absorbţie a acestora. Ultima dată când s-a mai întâmplat acest lucru a fost în anul 1998, cand a avut loc o ardere masivă a biomasei şi fenomenul El Niño. În schimb, anul trecut incapacitatea biosferei de absorbţie a gazelor nu a fost motivată de aceste împrejurări, ceea ce presupune un motiv în plus de îngrijorare. O posibilă explicaţie ar putea fi faptul că biosfera a ajuns la limită.

Buletinul include şi informaţii despre acidificarea mărilor şi oceanelor din cauza dioxidului de carbon. Acestea acţionează precum nişte bureţi care absorb din aer dioxidul de carbon excedentar. Gazul în contact cu apa sărată formează acid carbonic, care este neutralizat în timp de cochiliile fosilizate de pe fundul oceanului. Dar dacă CO2 ajunge în ocean prea repede şi în cantităţi prea mari poate eradica ionii carbonaţi de care este nevoie pentru vieţuitoarele oceanului, necesare menţinerii unui echilibru, notează stiintasitehnica.com. Ţinând cont de faptul că la ora actuală există suficiente informaţii despre efectele devastatoare ale emisiilor excesive de gaze cu efect de seră, nu mai există nicio scuză pentru pasivitatea în ceea ce priveşte adoptarea unor măsuri urgente, potrivit lui Jarraud.

Pe data de 23 septembrie, la New York, va avea loc o întâlnire specială a liderilor lumii convocată de către secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, în care se vor discuta probleme legate de schimbările climatice şi unde se vor stabili noi ţinte în acest sens.