Banca Mondială anunţă o criză globală a locurilor de muncă

1206

Dacă acum este destul de greu pentru mulţi să-și găsească un loc de muncă, situaţia va deveni și mai dificilă în următorii ani. Acest fapt este anunţat de Banca Mondială, care a prezentat un raport ce prevestește o criză globală a locurilor de muncă. Soluţiile, nu așa de ușor de găsit, există totuși.

Pentru a face faţă creșterii populaţiei, ar trebui create peste 600 de milioane de locuri de muncă până în anul 2030, este concluzia raportului prezentat la o întâlnire a reprezentanţilor ţărilor din grupul G20 care a avut loc în Australia.

„Nu am nicio îndoială că ne aflăm într-o criză globală a locurilor de muncă”, a declarat Nigel Twose, directorul general pe probleme de ocuparea forţei de muncă din cadrul Băncii Mondiale. Și mai îngrijorătoare, a afirmat el, este că inegalitatea de remunerare crescut în majoritatea statelor, excepţii fiind state în curs de dezvoltare, precum Brazilia sau Africa de Sud. La momentul actual, la nivel global, peste 100 de milioane de oameni nu au un loc de muncă, iar 447 de milioane muncesc pentru salarii plătite cu sub 2 dolari pe zi. Salariul real a stagnat în majoritatea economiilor, iar în unele chiar a scăzut.

Toate aceste previziuni sunt în acord cu viziunea mai degrabă pesimistă asupra viitorului economiei mondiale. Deși se preconizează o creștere economică în viitorul apropiat, problema locurilor de muncă va duce inevitabil la scăderea consumului și a investiţiilor, deci la contractarea economiei, precizează AFP.

Un nou sondaj realizat de Centrul de Cercetare Pew în 44 de ţări, în perioada martie-iunie, a relevat că temerile liderilor sunt împărtășite și de populaţie. Dintre cei peste 48.000 de oameni intervievaţi, 60% consideră că economia ţării lor este în declin. Cele mai pesimiste ţări: Grecia (97%), Italia (96%), Spania (93%) sunt de fapt și cele care au o rată a șomajului foarte ridicată.

Nigel Twose a declarat în acest context pesimist că nu există o soluţie magică pe care să o poată aplica statele pentru a înlătura viitoarea problemă. Există totuși soluţii care pot diminua impactul economic. Cea mai importantă este adoptarea de măsuri de către guverne, printr-o abordare unitară manifestată în cadrul tuturor ministerelor, care să asigure un sistem social foarte bine pus la punct. O altă măsură din partea guvernelor implică crearea unui sistem de finanţe publice stabil.

Esenţială este și încurajarea sectorului privat, unde se crează cele mai multe noi locuri de muncă. În vederea acestor obiective, liderii ţărilor din G20 se vor întâlni din nou în luna noiembrie, pentru a prezenta planurile lor în ceea ce privește crearea de locuri de muncă și strategiile de creștere economică.