Oceanele se încălzesc mult mai repede decât se credea

300

Schimbarea climei duce la o încălzire rapidă a oceanelor, omorând organisme acvatice, cum ar fi recifele de corali și pădurile de alge kelp, care sunt fundamentale pentru anumite ecosisteme marine, și stimulând capacitatea distructivă a fenomenelor meteo extreme. Iar acum cercetătorii cred că ritmul de încălzire a oceanelor este mult mai rapid decât se credea.

Conform estimărilor anterioare aparţinând Comitetului Interguvernamental privind Schimbările Climatice (IPCC), din cadrul ONU, oceanele absorb în medie 8 ZJ de energie de an. Însă un nou studiu realizat de cercetători de la Universitatea Princeton și din cadrul Institutului pentru Oceanografie Scripps, publicat recent în revista Nature, arată că de fapt oceanele au absorbit cu 60% mai multă energie anual, în perioada 1991-2016.

Credeam că am scăpat cu o încălzire relativ ușoară a oceanelor și a atmosferei pentru cantitatea de CO2 emisă. Dar ne-am înșelat. Planeta s-a încălzit mai tare decât credeam. Nu am observat fiindcă nu am măsurat cum trebuie”, explică Laure Resplandy, autorul principal al studiului.

Oceanele joacă un rol crucial în clima globală, absorbind căldura în exces din atmosferă. Oceanele pot stoca până la 90% din excesul de căldură. Însă cât de repede se încălzesc oceanele a fost un subiect de dezbatere printre cercetători în ultimul deceniu. Pentru a stabili o temperatură medie globală, un program internaţional numit Argo a folosit o reţea globală de termometre și instrumente de analiză a cantităţii saline. Din păcate însă, majoritatea acestor instrumente s-au concentrat pe marile rute comerciale, unde era mai ușor de ajuns la ele, îngreunând astfel procesul de a estima o temperatură globală cât mai aproape de realitate.

De data aceasta însă, cercetătorii au încercat să rezolve problema în cu totul alt mod, și anume bazându-se pe măsurătorile de oxigen și dioxid de carbon din atmosferă, care au fost riguros măsurate din 1991. Aceste gaze se dizolvă în apele oceanice, dar cantitatea pe care apa o poate absorbi depinde de temperatura apei, ceea ce înseamnă că, „pe măsură ce oceanele se încălzesc, practic dau afară oxigen și dioxid de carbon. E ca atunci când lași o sticlă de Cola afară în soare și când o deschizi mai târziu vezi că a pierdut tot gazul”, explică David Nicholson, oceanograf care nu a fost implicat în studiu. Știind cantitatea de gaze eliminată anual în atmosferă și măsurând anual ce cantitate de gaze a mai rămas prinsă în atmosferă, cercetătorii pot estima cât a fost absorbită în oceane.

Concluziile studiului nu sunt chiar surprinzătoare. Și alte estimări independente au susţinut în trecut că încălzirea oceanelor este mult mai accentuată. Metodologia este nouă și trebuie să primească girul comunităţii știinţifice, dar „estimările se suprapun în mare altor studii anterioare, în acord cu cele mai extreme dintre ele”, spune Nicholson. Dacă metodologia se dovedește a fi corectă, implicaţia directă este că planeta se încălzește mult mai rapid decât se credea, cu toate implicaţiile aferente.

Doar luna trecută, IPCC a făcut public un raport important în care detaliază riscul unei crize majore cu consecinţe extreme pe care umanitatea ar ajunge să le trăiască pe propria piele până în 2040, dacă emisiile gazelor cu efect de seră continuă trendul actual. Raportul IPCC subliniază că există posibilitatea să fi subestimat severitatea fenomenului încălzirii globale, iar studiul de faţă vine să întărească această concluzie.