Temperaturile record din 2010, o anomalie a ultimelor două secole

62

Anul 2010 a adus cele mai ridicate temperaturi consemnate vreodată de oamenii de ştiinţă, pentru luna aprilie, a anunţat Administraţia Naţională a Oceanelor şi Atmosferei (NOAA), din SUA, care înregistrează temperaturile globale de 130 de ani. Recordul depăşeşte cu 0,8 grade cea mai crescută temperatură medie globală pentru luna aprilie, înregistrată anterior.

   

     În plus, temperatura record înregistrată în aprilie se încadrează în tendinţa generală de încălzire, monitorizată de agenţie în perioada ianuarie – aprilie 2010.     „Fenomenul de oscilaţie australă El Nino a scăzut în aprilie, iar această scădere a contribuit semnificativ la încălzirea observată pe centura tropicală şi la creşterea temperaturii globale în aprilie," se arată în comunicatul remis de NOAA.

    O altă informaţie din partea agenţiei americane relevă, însă, că vreme mai caldă decât în mod normal s-a înregistrat peste tot pe glob, cele mai mari diferenţe fiind prezente în Canada, Alaska, estul Statelor Unite, Australia, Asia de Sud, nordul Africii şi nordul Rusiei.

     Cum era de aşteptat, unii au pus fenomenul pe seama încălzirii globale. „Încălzirea globală este principalul motiv din spatele acestei creşteri de temperatură, ca urmare a efectelor activităţii umane asupra naturii," a spus directorul general al Departamentului Indian pentru meteorologie, HR Hatwar.

    Încălzirea globală rămâne, însă, un subiect controversat, iar consensul în privinţa existenţei sau a inexistenţei fenomenului în sine este departe de a fi atins.

    Oamenii de ştiinţă s-au confruntat cu una dintre cele mai mari crize de încredere după ce, în noiembrie 2009, o serie de e-mail-uri din Insitutul de Climatologie al Universităţii East Anglia a demonstrat că cercetătorii au publicat discriminatoriu rezultatele studiilor lor.

    Două rapoarte oficiale au venit să infirme ipoteza unor greşeli metodologice grave în cadrul institutului. La mijlocul lunii martie, un comitet independent de evaluare ştiinţifică a publicat un document care confirmă că transmiterea informaţiilor ştiinţifice nu s-a făcut părtinitor. În luna aprilie, Comitetul Selectiv privind Ştiinţa şi Tehnologia al Camerei Comunelor din parlamentul englez a emis un raport care vine în sprijinul acestei evaluări.