Papa s-ar putea întâlni cu patriarhul rus

41

O întâlnire între cei doi lideri religioși este mult mai aproape de împlinire, a sugerat ieri la Vatican mitropolitul ortodox Hilarion de Volokolamsk. Chiar dacă nu s-a stabilit o agendă oficială, contextul actual este unul favorabil. 

   

    Mitropolitul Hilarion a răspuns reporterilor la Vatican că o astfel de întâlnire „este o dorinţă, este o speranţă și trebuie să lucrăm spre a o materializa". Manifestată de decenii, dorinţa de întâlnire a papei, ca liderul celei mai mari biserici creștine din lume, cu liderul celei mai mari biserici creștine ortodoxe nu s-a realizat niciodată. Au fost vizite și întâlniri de-a lungul timpului între diferiţi patriarhi ortodocși ai bisericilor autocefale și papii de la Vatican, însă niciodată nu a avut loc o întâlnire oficială între un papă și un patriarhul rus.

    Pe de altă parte papa Benedict și patriarhul Kirill s-au mai întâlnit până acum, însă în condiţii cu totul diferite. Astfel, în 2005, 2006 și 2007, mitropolitul pe atunci Kiril deţinea exact funcţia lui Hilarion, de șef al departamentului de relaţii externe al bisericii ruse. Dorinţa de întâlnire la nivel papă-patriarh a fost manifestată de mitropolitul Kirill în dreptul patriarhului Aleksy al II-lea, în 2007, însă demersul nu a fost finalizat. După înscăunarea lui Kirill a renăscut speranţa. Prezent la Vatican în cadrul unei serii de evenimente cultural-spirituale sponsorizate deopotrivă de Vatican și Patriarhia moscovită, Hilarion a afirmat că „ce este importantă nu e viteza dialogului, ci calitatea acestuia".

    Informaţia oferită deschide un nou capitol, în contextul în care, în anul 2009, același Hilarion afirma explicit „este imposibil de organizat o întâlnire. Suntem gata să lucrăm în sensul acesta, dar trebuie puse niște condiţii. Întâlnirea poate avea loc dacă pași pozitivi sunt făcuţi înainte și nu după întâlnire. La momentul acesta, nu s-a făcut niciun astfel de pas pozitiv."

    De partea cealaltă, cardinalul Walter Kasper, președintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Unităţii Creștine, a sugerat faptul că tocmai întâlnirea dintre papă și patriarh ar fi cel mai bun mod de a rezolva tensiunile și întrebările pe care Rusia le vrea rezolvate înainte de întâlnire. La mijloc sunt nu doar discuţii teologice contradictorii, ci mai ales o atmosferă tensionată, în special cu privire la Ucraina de vest, împărţită între catolici și ortodocși.

    Întâlnirea între cei doi lideri religioși ar fi o premieră absolută. „O astfel de întâlnire între un papă și un patriarh ar fi un eveniment istoric, nu doar pentru că ar fi prima întâlnire între capul Bisericii Catolice și Biserica Ortodoxă Rusă, ci în special pentru că ea trebuie să fie un semn al intenţiei de a dezvolta relaţiile dintre noi", a mai afirmat Hilarion. El a indicat explicit că nu și-ar dori o întâlnire între „un papă și un patriarh de la Moscova, oricare ar fi ei, ci nominal între patriarhul Kirill și papa Benedict al XVI-lea". Presat de ziariști, mitropolitul a subliniat: „Prin menţionarea acestor două nume concrete încerc că indic un orizont de așteptare dorit." „Sperăm ca această întâlnire să nu fie ceva escatologic, ci va avea loc în vremea noastră", a conchis și cardinalul Kasper.