31 de morţi în violenţele sectare din India

143

Luptele dintre musulmani și hinduși în nordul Indiei, în Muzaffarnagar, la aproximativ 100 km de Dehli, s-au soldat cu 31 de morţi și 40 de răniţi, care au trebuit internaţi în spital.

Răscoala a fost una dintre cele mai violente din acest an, în India. Ministrul de Interne a declarat luni că s-au înregistrat cel puţin 451 de incidente de violenţă între grupări religioase în acest an, comparativ cu 410, în 2012.

Luptele sectare între musulmani și hinduși sunt comune pe străzile Indiei, în ultimii ani, încă din 2002, când în urma unui asemenea incident în statul Gujarat, s-au înregistrat mai mult de 1.000 de morţi, scrie Christian Science Monitor.

Autorităţile se tem de răspândirea violenţelor în comunităţi. După incidentul de duminică din Muzaffarnagar, poliţia și armata au fost trimise în zonă, unde au impus o interdicţie de a ieși din casă după o anumită oră. Deși unii le văd ca lupte sectare, alţii cred că nu sunt cu totul apolitice. „Luptele au loc pentru a polariza electoratul hindus și musulman în anticiparea alegerilor generale din aprilie 2013. Vom mai vedea mai multe astfel de incidente în următoarele nouă luni. Nou este că violenţele s-au răspândit și în zonele rurale, deși înainte erau doar în orașe", explică Shahnawaz Khan, de la un ONG pentru drepturile omului.