50% dintre oamenii de știinţă cred în Dumnezeu

573

Jumătate dintre oamenii de ştiinţă cred în Dumnezeu şi se identifică drept membri ai uneia dintre tradiţiile religioase majore ale lumii. Alţii se consideră persoane spirituale, iar unii dintre cei atei sau agnostici merg la biserică de dragul partenerului de viaţă, al copiilor sau al prietenilor.

Elaine Howard Ecklund, sociolog la Rice University (SUA), a realizat un sondaj la care au participat 1.700 de oameni de ştiinţă, iar 273 dintre aceştia au răspuns la întrebări mai amănunţite. Concluzia studiului este că cca. 50% dintre oamenii de ştiinţă cred în Dumnezeu şi încă 20% dintre ei afirmă că au o viaţă spirituală. Concluziile studiului au fost publicate în cartea Science vs Religion: What Scientists Really Think.

Oamenii de ştiinţă vorbesc însă foarte rar despre credinţa lor religioasă în mediul ştiinţific şi printre colegii de breaslă. În acelaşi timp, au o atitudine similară şi în comunităţile religioase de care aparţin, adică vorbesc prea puţin sau deloc despre ştiinţă atunci când se află în bisericile lor.

Oamenii de ştiinţă care cred în Dumnezeu şi chiar şi cei care admit că nu sunt preocupaţi de religie se distanţează însă de poziţiile radicale ale ateului Richard Dawkins şi consideră că atacurile lui împotriva religiei îi îndepărtează pe oameni de ştiinţă. În acelaşi timp, ei îl admiră pe geneticianul american Francis Collins (foto), directorul Institutului Naţional de Sănătate, pentru curajul cu care vorbeşte public despre religie, credinţă şi ştiinţă, notează USA Today.

„Ca om care crede [în Dumnezeu], eu consider ADN-ul, moleculele cu informaţiile tuturor fiinţelor vii, ca fiind limbajul lui Dumnezeu, iar eleganţa şi complexitatea propriilor noastre corpuri şi a naturii care ne înconjoară ca o reflectare a planului lui Dumnezeu", a declarat Francis Collins pentru CNN. „Dumnezeu poate fi descoperit în catedrală sau în laboratorul de ştiinţă. Prin cercetarea creaţiei minunate şi maiestuoase a lui Dumnezeu, ştiinţa poate să fie, în realitate, un mijloc de închinare."

Concluziile studiului realizat de Ecklund vin să confirme concluziile similare ale unor studii realizate în anii anteriori. În 2009, Pew Research Center şi American Association for the Advancement of Science au realizat un sondaj care a arătat că 1 din 3 oameni de ştiinţă americani cred în Dumnezeu, conform The Christian Post.

Numărul oamenilor de ştiinţă care cred în Dumnezeu a rămas constant încă din anii 1920, când un sondaj realizat pe aceeaşi temă a relevat procente similare. „Mesajul clar este că dacă ştiinţa şi religia sunt incompatibile, atunci nu am avea cum să avem un procent de 30%-40% de oameni de ştiinţă care confirmă că este un Dumnezeu sau o putere mai mare în spatele a tot ce există", a declarat dr. Fazale Rana, care are un doctorat în chimie.

Istoricul Edward J. Larson, de la University of Georgia, a condus, un studiu la care au participat 1.000 de oameni de ştiinţă (biologi, fizicieni şi matematicieni) şi a concluzionat că 40% dintre aceştia cred în Dumnezeu. Concluziile sondajului au fost publicate în 1997.

Site-ul noblelists.net oferă gratuit cartea 50 Nobel Laureates and Other Great Scientists Who Believe in God cu o colecţie de extrase din scrierile a 50 de laureaţi ai Premiului Nobel pentru fizică, literatură, medicină sau chimie, care şi-au afirmat credinţa în Dumnezeu.