Lumea e la un pas de criza alimentară (ONU)

92

Financial Times avertizează că întreaga lume este „periculos de aproape" de o nouă criză alimentară, în timp ce raportul bianual al ONU atrage atenţia: „Comunitatea internaţională trebuie să rămână vigilentă la viitoare şocuri ale rezervelor alimentare."

Raportul oferit de agenţia ONU The Food and Agricultural Organization (FAO) avertizează că anul viitor se va simţi o creștere în preţurile alimentelor, în special de către cei mai săraci oameni ai lumii. Raportul previzionează o creștere cu 11% pentru cele mai sărace ţări și cu 20% pentru ţările cu deficit alimentar din pricina veniturilor scăzute. La ora actuală, conform estimărilor ONU, un miliard de oameni din întreaga lume suferă de foamete. Acesta este cel mai mare număr înregistrat vreodată în istorie.

Criza estimată ar putea rivaliza cu cea din 2007-2008. Cauzele principale sunt scăderea stocurilor de cereale, datorată condiţiilor meteo-hidrologice fără precedent, restricţionarea exporturilor și un dolar scăzut care a favorizat inflaţia. Dacă untul a ajuns la cel mai mare preţ din istorie, zahărul este la un record al utimilor 30 de ani, în timp ce preţul la grâu sau porumb a crescut cu 40% anul acesta. La cerealele majore, producţia anului viitor va trebui să se dezvolte, pentru a face faţă cererii și pentru a suplini rezervele mondiale consumate.

Se estimează că importurile de produse la nivel mondial vor fi cu 15% mai mari decât în 2009, depășind pragul de 1000 de miliarde de dolari. Ar fi a doua oară în istorie când se întâmplă asta, după ce în 2008 valoarea importurilor de alimente la nivel mondial a fost de 1.031 miliarde de dolari, un record absolut la vremea respectivă. Prin comparaţie, în perioada 1997-2007 valoarea importurilor era la jumătate, nedepășind 500 de milioane. „Preţurile sunt periculos de aproape de nivelul din 2007-2008", a declarat Abdolreza Abbassian, economist al FAO. Astfel, lumea ar trebui „să fie pregătită" pentru preţuri şi mai mari începând cu anul viitor, se arată în raportul Food Outlook.

Profesorul Alyson Warhurst, director al Maplecroft indică importanţa alimentelor: „Securitatea alimentelor este o chestiune geopolitică critică și un factor important pentru investitorii interesaţi de riscul naţional, de afacerile cu alimente și alte produse agricole care depind de un lanţ de aprovizionare și investiţii străine directe."

Beijingul ia în considerare controlarea preţurilor la produsele de bază în vederea scăderii inflaţiei. Moscova a suspendat livrările externe de grâu sesizând pericolul ca acestea să fie insuficiente pentru a acoperi cererea internă a statului. Pe 22 octombrie a.c. ONU avertiza asupra situaţiei din Coreea de Nord, ţară care îndrepta spre o nouă fază e crizei alimentare „cronice". Un top al ţărilor cu cel mai mare risc indică Afganistan, Congo, Burundi, Eritrea sau Sudan pe primele 5 poziţii. La polul opus se află ţări precum Finlanda, Suedia, Danemarca, Canada sau SUA.