Summit crucial NATO – un nou concept strategic

58

Azi și mâine are loc la Lisabona summitul NATO. Evenimentul a fost considerat „unul dintre cele mai cruciale" din istoria de 61 de ani a alianţei.

Liderilor celor 28 de state membre li se va prezenta un nou "concept strategic", bazat pe trei piloni: modernizarea militară, evaluarea războiului actual din Afganistan și relaţia cu partenerii alianţei.

Elementul central al reformării Alianţei este modernizarea militară pentru asigurarea că niciun membru NATO nu va fi lăsat în afara apărării oferite de scutul antirachetă. Se recunoaște totuși un dezechilibru major între investiţiile aliaţilor de-o parte și de alta a Oceanului. Mai multe ţări de pe continentul european au anunţat planuri de austeritate care includ cheltuielile militare, în timp ce America încurajează mai departe investiţiile pentru securitate.

În condiţiile războiului din Afganistan, o prioritate urgentă este tragerea unor concluzii în baza experienţei care a costat enorm membrii alianţei. Comentând rolul NATO în implicarea din Afganistan, secretarul general NATO a recunoscut că „funcţia principală a NATO este apărarea teritoriului și a populaţiilor statelor membre. Totuși în mediul de securitate contemporan pot fi ocazii în care este necesar să trecem de graniţele alianţei pentru a ne proteja mai bine oamenii."

Cel de-al treilea element este aprofundarea parteneriatelor Alianţei. Relaţia cu Rusia rămâne un subiect delicat, după ruptura intervenită în vara lui 2008, din cauza intervenţiei ruse în Georgia. Alte diferenţe au fost date de apropierea graniţei NATO de Rusia și amplasarea scutului antirachetă în ţările din Europa de est. Ca un semn al schimbării, președintele rus va participa la eveniment, însă în cadrul unei sesiuni particulare NATO-Rusia. „Asistăm la un nou start în relaţiile dintre NATO și Rusia", afirmă Anders Fogh Rasmussen, secretarul general NATO.