6 trenduri pe care bisericile sănătoase le vor urma în 2012

54

Editorialistul Thom Rainer urmează tradiţia începutului de an, când toată lumea se întrece în predicţii, rezoluţii etc. şi scrie pentru Christian Post un articol despre tendinţele pe care le vor urma în acest an bisericile sănătoase, cel puţin cele din America.

Concluziile lui sunt personale, bazate uneori pe observaţii anecdotice dar, spune jurnalistul, și pe o cercetare empirică detaliată. Iată care sunt, potrivit lui Rainer, primele 6 trenduri pe care bisericile creștine sănătoase le vor urma în anul în care tocmai am intrat:

1. Bisericile au un respect deosebit pentru Scriptură.Rainer spune că mai multe proiecte de cercetare realizate în ultimele patru decenii susţin această afirmaţie. Bisericile sănătoase sunt deci cele a căror lideri şi membri cred în caracterul universal Bibliei, având viziunea infailibilităţii Scripturii.

2. Mulţi membri din biserică citesc Biblia zilnic.„Simplitatea acestui trend îi uimeşte deseori pe liderii bisericilor", a observat Rainer. Asta pentru că mulţi membrii ai congregaţiilor creştine au renunţat la acest obicei, care trebuie încurajat şi chiar monitorizat. „În cercetarea pe care am făcut-o despre sănătatea spirituală a creştinilor, am găsit că factorul care determină practicarea altor discipline spirituale, este cititul zilnic al Bibliei", spune Rainer.

3. Bisericile fac o prioritate din a se concentra pe nevoile anumitor naţiuni.Această prioritate de care vorbeşte Rainer, se manifestă prin călătorii de scurtă durată cu scopuri misionare, şi se reflectă în îngrijirea sau chiar adopţia orfanilor, în propovăduirea cauzelor misionare şi în numărul celor care îşi dedică viaţa pentru a duce Scriptura în cât mai multe ţări.

4. Bisericile îşi asumă prezenţa în comunitate ca pe o misiune.Liderii şi membrii bisericilor nu privesc comunitatea din care provin ca o mare de posibilităţi, ci îşi iubesc comunitatea. „Îşi servesc comunitatea. Trăiesc în ea cu tot sufletul. Au relaţii profunde în comunitate", a observat Rainer.

5. Congregaţiile au membri care fac diferenţa.Bisericile sănătoase sunt biserici cu aşteptări mari. Să fii membru înseamnă mai mult decât să ai numele trecut în registrul unei comunităţi.

Aceste biserici au cursuri de catehizare, care explică ce aştepări au de la membri. Se aştaptă ca ei să servească biserica, să fie organizaţi în mici grupuri şi să poată să răspundă în faţa celorlalţi. Deoarece calitatea de membru este foarte importantă, rata de asimilare în aceste biserici este foarte ridicată.

6. Membri sunt proactivi în sens evanghelic.Scriptura este punctul central în aceste biserici. Ca atare, răspândirea Veştii Bune este o consecinţă naturală. „În ziua de azi circulă multe veşti proaste în bisericile noastre. Liderii bisericilor trebuie să fie ei însuşi o reamintire pentru toţi membrii despre prioritatea evanghelismului", crede Rainer.

Rainer a scris despre aceste 6 trenduri ca exemple că există motive de încurajare pentru anul în care am intrat. El este convins totodată că există multe motive pentru care oamenii să fie încurajaţi în ceea ce priveşte lucrarea lui Dumnezeu în biserici.

Sursa: Christian Post

(Foto: Christian Post)